Prvo izdanje DunavArta održano je protekloga vikenda u Iloku (Foto: DunavArt/ Facebook) Prvo izdanje DunavArta održano je protekloga vikenda u Iloku (Foto: DunavArt/ Facebook)

Prigodni program prvog izdanja festivala DunavArt protekloga vikenda u Iloku počeo je obilježavanjem Međunarodnoga dana Dunava i Memorijalnom utrkom čikli "Luka Kovačević". Pobjednici utrke oko Šarengradske ade, Argonauti iz Bjelovara nakon trijumfa su uveličali projekciju filma "Zlatno runo, Argonauti s ribnjaka" koja je u sklopu programa priređena u Kuriji Brnjaković.

U sklopu programa prikazan je film "Zlatno runo, Argonauti s ribnjaka" (Foto: Efekt Media)

Premijerno izdanje DunavArta svečano je otvorio zamjenik gradonačelnice Grada Iloka, Josip Kovač. - Posebno nam je drago da smo ove godine dio DunavArt Festivala koji  promiče vrijednosti kulturne baštine, glazbenog stvaralaštva, vinskog i gourmet bogatstva našeg kraja. Uz prepoznatljivu manifestaciju Vinkovo u Iloku i Iločku berbu grožđa, uz DunavArt Festival Grad Ilok postaje domaćinom jedne nove i originalne manifestacije - istaknuo je Kovač. 

Pobjednici utrke oko Šarengradske ade Argonauti iz Bjelovara (Foto: Efekt Media)

Posjetiteljima i uzvanicima obratila se i ravnateljica Muzeja grada Iloka koji je smješten u dvorcu Odescalchi, Maja Barić, a studenti Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka čitali su prigodnu poeziju o Dunavu.

Na otvorenju su bili autori i inicijatori toga festivala Miran Hadži Veljković i Zlatko Petrović Pajo, poznatiji kao Kraljevi Ulice, a mnogobrojni posjetitelji tijekom cjelovečernjega programa imali su priliku kušati vina s Dunava te delicije s prigodnoga "Dunavskog stola".

(Foto: Efekt Media)

S obzirom na tamošnji dogogodišnji uzgoj vinove loze i  proizvodnju kvalitetnih vina, u sklopu programa organizirano je i Prvo međunarodno ocjenjivanje vina podunavskih zemalja. - Prvo međunarodno ocjenjivanja vina podunavskih zemalja s razlogom se održalo u Iloku, gradu slavne vinogradarsko-vinarske tradicije. Međunarodna komisija na čelu s prof. dr. Bernardom Kozinom, ocijenila je više od stotinu uzoraka iz Mađarske, Srbije i Hrvatske, a sljedeće godine očekujemo da nam se pridruže sve podunavske zemlje - istaknuo je enolog Saša Zec.

Dodjela priznanja vinarima pobjednicima (Foto: Efekt Media)

Šampion je Traminac ledene berbe Erdutskih vinograda iz 2012. godine. Dodijeljene su četiri velike zlatne nagrade, 32 zlatne, 53 srebrne, 9 brončanih te 9 priznjanja koje su pobjednicima uručili prof.dr. Bernard Kozina i Josip Kovač te direktorica Turističkog ureda Turistička zajednica (TZ) Vukovarsko-srijemske županije, Rujana Bušić Srpak.

Posjetitelje je svojim gypsy swingom zabavljao zagrebački jazz sastav Scharf Club Swing Quintet.

Posjetitelje je svojim gypsy swingom zabavljao zagrebački jazz sastav, Scharf Club Swing Quintet (Foto: Efekt Media)

Projekt DunavArt ostvaren je uz potporu europskog Interreg programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije u sklopu projekta Central Danube Tour (CDT), a nositelj je Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje. Grad Ilok i Osječko-baranjska županija partneri su s hrvatske strane, a partneri iz Srbije su Autonomna pokrajina Vojvodina i Dunavski centar za kompetenciju. U realizaciji ovogodišnjega festivala sudjelovali su Grad Ilok s gradonačelnicom Marinom Budimir, TZ grada Iloka i Muzej grada Iloka, a sponzori su Iločki Podrumi, Hotel Dunav-Ilok, Villa Iva-Ilok, Hrvatske vode i Vinski klaster Srijem.