Državni tajnik Zvonko Milas (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Državni tajnik Zvonko Milas (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Hrvati u Venezueli u teškoj su ekonomskoj, socijalnoj i sigurnosnoj situaciju i potrebna im je naša pomoć, izvijestio je, među ostalim, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas podnoseći izvješće Hrvatskom saboru o radu Ureda u 2017. godini, javlja HINA.   

U Venezueli ih živi nešto manje od 5 tisuća i suočavaju se s problemima u čije su se rješavanje aktivno uključile humanitarne organizacije, UN te Središnji državni ured sa svojim resursima, rekao je Milas. Država bi morala imati određene "magnete" kojima bi privukla jedan broj ljudi koji tamo teško žive, smatra Ante Babić iz HDZ-a. 

Milas je dodao kako je Ured u 2017. sa 1,3 milijuna kuna podržao 18 projekata hrvatskog iseljeništva u Južnoj Americi i Južnoj Africi. 

Hrvati u Sloveniji nemaju nikakav status 

Hrvatska ima sklopljene sporazume o zaštiti prava nacionalnih manjina sa četiri države: Mađarskom, Srbijom, Sjevernom Makedonijom i Crnom Gorom, no u Sloveniji Hrvati nemaju nikakav status, još od 1991. godine. 

- Dakle, niti su nacionalna manjina, niti bilo kakva druga priznata jezična ili etnička skupina - rekao je Milas, navodeći kako je 2017. osnovano povjerenstvo za rješavanje statusa Hrvata u Sloveniji. 

Kad je riječ o financiranju hrvatskih manjina u 12 europskih država, novčana sredstva podignuta su za 50 posto u odnosu na godinu prije. 

Najveći projekt Ureda za Hrvate u BiH

Program potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini najveći je program Ureda namijenjen tamošnjoj hrvatskoj zajednici - novčana sredstva za tu su svrhu u 2017.  bila za petinu veća u odnosu na godinu prije, a financirano je 88 projekata, rekao je Milas. 

Osim toga, otvoren je dom za siromašnije studente u Mostaru, odjel osnovne škole u Grudama, opremljen studentski dom u Sarajevu i obnovljena mala škola u Širokom Brijegu. 

U akademskoj 2016./2017., Ured je dodijelio 500 studentskih stipendija pripadnicima hrvatskog naroda, osigurao dodatna novčana sredstva za Sveučilište u Mostaru i Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru. 

Kvote za pripadnike hrvatske manjine i iseljeništva 

Središnji državni ured za Hrvate izvan RH sklopio je sporazum sa Sveučilištem u Zagrebu čime je 2017. osigurana posebna upisna kvota za pripadnike hrvatske manjine i iseljeništva, a pokrenuti su i besplatni internetski tečajevi hrvatskog jezika.