Foto: screenshot/hac.hr Foto: screenshot/hac.hr

Most je ukupne duljine 660 i širine 29 metara i sastoji  se od dva zasebna objekta (uzvodni i nizvodni) od kojih svaki ima tri vozna traka. Nalazi se na koridoru Vc Budimpešta - Beli Manastir - Osijek - Sarajevo – Ploče, na autocesti A5, dionici Sredanci - granica BiH. To je ujedno i kontaktna točka autocestovne mreže Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Po puštanju u promet, u punoj prometnoj funkciji bit će ukupno 59 km autoceste A5.

Korištenjem ovog cestovnog pravca značajan dio teretnog prometa s graničnog prijelaza Slavonski Brod - Brod preselit će se na granični prijelaz Svilaj, što će rezultirati velikim rasterećenjem prometa na samom graničnom prijelazu kao i prometnog opterećenja kroz Slavonski Brod. Omogućit će se i funkcionalnost koridora Vc, bolja prometna povezanost RH i BIH kao i integracija u mrežu TEN-T.

Izgradnja ovog važnog međudržavnog infrastrukturnog projekta započela je 2016. godine. Most je zajednička investicija RH i BIH, a vrijednost izvedenih radova iznosi gotovo 172 milijuna kuna. Temeljem međudržavnog Sporazuma svaka država financira projekt s udjelom od 50 posto, dok je gotovo 60 posto udjela RH sufinancirano bespovratnim sredstvima Europske unije, odnosno Instrumentom za povezivanje Europe (CEF).

(Izvor: HAC)