Okrugli zidići gdje se nekad vršilo žito, a u ostalo vrijeme okupljali su se mještani i družili se u krugu (Foto: Boris Scitar/VL/PIXSELL) Okrugli zidići gdje se nekad vršilo žito, a u ostalo vrijeme okupljali su se mještani i družili se u krugu (Foto: Boris Scitar/VL/PIXSELL)

Promocija i zaštita otoka Mljeta, Nacionalnog parka Mljet, kulturne baštine dubrovačkog priobalja i otoka te dubrovačke kuhinje i konobe cilj je projekta koji zajednički provode udruga Deša Dubrovnik, Ane Strazičić Rodriguez, članica Hrvatskog svjetskog kongresa iz Sjedinjenih Američkih Država i Miki Bratanić.

Mljet, odiseja Mediterana

Prirodne ljepote Mljeta koje se ogledaju u preko stotinu biljnih i životinjskih vrsta od kojih je mnogo endemskih poticaj su očuvanju tog blaga jednako kao i čuvanje otoka legendi i povijesnih priča koje izviru na svakom koraku.

- Ovo je zajednički projekt udruga iz Hrvatske i iseljene Hrvatske, kako bismo našu kulturnu baštinu otoka stavili pod zaštitu UNESCO-a - kazala je Ane Strazičić Rodriguez, jedna od voditeljica radionice "Krpljenja i armiranja ribarskih mreža" koja je dio projekta Mljet – Odiseja Mediterana, financiranog sredstvima Europskog fonda za razvoj. Barem nakratko oživjela je gotovo izumrli zanat krpanja i armanja mreže.

Priča o konobi kao vrelu tradicije

Uslijedila je promocija knjige "Priča o konobi" autora Mikija Bratanića koja je prevedena na engleski i talijanski jezik. Kroz "Konobu" pripovijedao je o nacionalnim vrijednostima koje bi trebali promovirati diljem svijeta. O dalmatinskoj klapskoj pjesmi koja je nastala upravo u konobi, o mediteranskoj prehrani i njezinoj blagodati za zdravlje..

Foto: naslovnica

Makaruli po naški

Na priču o konobi izvrsno se nadopunila radionica o makarulima, autohtonom dalmatinskom jelu koje se pripremalo u siromašnijim obiteljima. Pripravljalo ga se uglavnom za nevremena kad ribari nisu bili u mogućnosti poći u ribolov ili kad nije bilo ribe u mrežama.

Tjestenina se posluživala s muškatnim orašćićem, klinčićem, cimetom, češnjakom i maslininim uljem. Radionicu o spravljanju makarula koji se u povijesnim spisima spominju još u 17. stoljeću vodila je Jany Hansal.

Modernija izvedba makarula s kamenicama (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL)

Program su upotpunili jedriličari koji su se usidrili u Pomeni na svojoj tradicionalnoj 40. regati Južne Dalmacije u organizaciji jedriličarskog kluba Orsan iz Dubrovnika, a predstavilo se i mljetsko kulturno-umjetničko društvo s mljetskom poskočicom i plesom Skampa Bosko.

Skup je uz mnogobrojne goste podržala i izaslanica premijera Andreja Plenkovića Andreja Metelko Zgombić.

- Pogađa ravno u srce kada se doživi i vidi koliko nas ima koji želimo sačuvati bogatu baštinu naše prelijepe Domovine za buduće naraštaje. Doživljaj zajedništva iseljene i domovinske Hrvatske na promoviranju i očuvanju konobe, folklora, starih zanata, sporta, kuhinje južne Dalmacije i dubrovačkog kraja, bilo je veliko zadovoljstvo – rekla je Metelko Zgombić.

--- BEZ NASLOVA ---

Mljet

5 fotografija

Hrvati iz cijeloga svijeta za Mljet 

Mnogobrojne hrvatske udruge, institucije i pojedinci iz domovine i iseljeništva podržale su ovaj projekt: Hrvatska matica iseljenika, Hrvatsko-američko udruženje profesionalaca, Hrvatski svjetski kongres Peru, Zajednica Hrvata iz Mađarske, Hrvatska bratska zajednica i drugi. Na Mljetu su bili hrvatski predstavnici iz Australije, Italije, Monte Carla i Švedske. Dodajmo kako je pokrovitelj projekta Hrvatski svjetski kongres SAD.