Ris (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Ris (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

- Ris je najveća mačka u Europi, simbol je netaknute prirode, one jedinstvenog bogatstva biljnim i životinjskim svijetom, i naš je cilj sačuvati ga za generacije koje dolaze - riječi su Magde Sindičić, docentice na Veterinarskom fakultetu i glavne koordinatorice ovog projekta s hrvatske strane. Ova veličanstvena divlja životinja živi sama na površini od prosječno 200 do 400 četvornih kilometara, a docentica Sindičić najavila je da će "naš" ris novi dom imati u Gorskom kotaru.

Slovencima uskoro treba biti isporučen prvi uhvaćeni ris, koji je ulovljen u parku prirode Putna-Vincea, a već je dobio i službeno ime: Goru. Prva tri tjedna provest će u Loškom Potoku pod nadzorom slovenskih stručnjaka, nakon čega će ga pustiti u prirodu.

(Foto: Igor Kralj/PIXSELL)

Nedugo zatim i u Hrvatsku stiže prvi od četiri predviđena risa. On ima četiri godine, teži 21 kilogram i u punoj je psihofizičkoj snazi, a treba se nadati i spolnoj, jer dolazi sa zadatkom demografske obnove ovdašnje zajednice risova kojoj prijeti izumiranje.

U ovu repopulaciju risa u Hrvatskoj uključeni su Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Veleučilište u Karlovcu i udruga Biom, uz podršku Javne ustanove Priroda te Nacionalnog parka Risnjak.