Foto: wikimedia Foto: wikimedia

Ovogodišnja manifestacija posvećena Luki Botiću najbogatija je do sada - održat će se četrnaest različitih programa, u kojima će sudjelovati dvadeset i šest književnika, znanstvenika i glazbenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije i Vojvodine. Sutra, 21. kolovoza, u Đakovu će se održati predstavljanje zbornika posvećenom Luki Botiću, dviju pjesničkih zbirki Ponoćni gosti Đure Pavičića i Nježnost Stjepana Dujmovića te knjige Želimira Žileta Ivkovića Rock u Vinkovcima.

Idući dan, na datum smrti Luke Botića, na Gradskom groblju u Đakovu izaslanstva udruga i predstavnici gradova Đakova i Kaštela položit će vijence na njegovu grobnicu.

Panonija i Pinkovac

U Spomen-muzeju biskupa Strossmayera u Đakovu, s početkom u 10 i 30 održat će se program Stopama Luke Botića – dva pjesnička glasa izvan hrvatskih granica. Govorit će se o knjizi Jose Živkovića Tragom pokorenih želja, dobitnice Nagrade Antun Branko Šimić za 2019. te monografiji o Josipu Gujašu Đuretinu, najvećem pjesniku mađarskih Hrvata. Treći dio programa pod nazivom Hrvatska književna Panonija vodi nas u Austriju, u gradišćansko mjesto Pinkovac. Mirko Ćurić i Robert Hajszan predstavit će izdavački pothvat – 25 svezaka Panonskog ljetopisa i Panonskog lista.

U večernjim satima istoga dana, program se seli u obližnje Gorjane, u Kulturno-turistički centar Lucije Karalić. U 19 sati bit će održano predstavljanje knjige Ljerke Knežević Gorjanski bećarci. Riječ je 800 bećaraca koje je pedesetih godina 20. stoljeća u Gorjanima sabrala učiteljica Ljerka Knežević, a koje su zahvaljujući njenom suprugu umirovljenom nastavniku i ravnatelju škola u Gorjanima i Đakovu objavili Đakovački kulturni krug i Općina Gorjani. 

U nastavku programa Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice predstavit će kapitalnu knjigu Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca. U sklopu programa bit će održano i predstavljanje narodnog običaja Slavonske kraljice – Ljelje, zaštićene baštine UNESCO-a, po kojem su Gorjani svjetski poznati.

Osnivač romantičnog epa

Jedan od najcijenjenijih hrvatskih književnika dobitnik je prve hrvatske književne nagrade u časopisu Neven prije 165 godina. Dobio ju je za pripovijetku u stihovima Pobratimstvo, prvu koju je ikad napisao. Spoznavši vrijednost narodne riječi i kulture tijekom putovanja po Bosni i Hercegovini, odustao je od studija teologije i posvetio se književnosti. Jedno je vrijeme proveo i u zastupničkim klupama Hrvatskoga sabora gdje se borio za ideale preporoda. Oduševljavao se štokavskim narječjem i folklorom te je u ritmu narodne poezije pisao lirske pripovijesti. Smatra ga se utemeljiteljem hrvatskog romantičnog epa