(Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)

Više desetaka tisuća ljudi iz cijele Hrvatske, a i šire došlo je i ove godine na obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. želeći odati počast i očuvati spomen na sve one koji su život izgubili u Vukovaru za slobodnu Hrvatsku.

(Foto: HRT)

Na HRT1 i HRT4 prenosimo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. U prijenos su se uključili i 1. program Hrvatskoga radija te Glas Hrvatske. 

(Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)

Podsjećamo i na strašan zločin počinjen istoga dana u Škabrnji. 30 tenkova i oklopnih vozila i 3.500 vojnika napalo je to malo mjesto koje je branilo samo 246 branitelja.

Na hodnju od 75 kilometara od Knina do Škabrnje uputilo se 57 pripadnika 3. bojne Gardijske mehanizirane brigade "Pauci". Oni su u 6 sati krenuli na završnu dionicu od Benkovca do Škabrnje. S njima je bio i ministar obrane Damir Krstičević. Nakon dolaska u Škabrnju kazao je da je "ponosan na mlade pripadnike koji su ovom zahtjevnom hodnjom pokazali snagu i karakter hrvatskog vojnika, gdje će sudjelovati u komemoraciji za stradale branitelje i mještane".

Obilježavanje u Vukovaru počelo je komemorativnim programom, a potom je Kolona sjećanja krenula prema Memorijalnom groblju. Ispred Spomen-obilježja na groblju mnoga izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće, a potom je uslijedila molitva za žrtve Vukovara. Zajednički su vijenac položili i svijeću upalili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade Gordan Jandroković i Andrej Plenković koji su do Memorijalnog groblja došli u Koloni sjećanja od vukovarske bolnice zajedno s desetcima tisuća domoljuba pristiglih u Vukovar.

(Foto: HRT)

Počast stradalima u obrani Vukovara 1991. odalo je polaganjem vijenca i paljenjem svijeće izaslanstvo branitelja grada Vukovara na čelu s posljednjim zapovjednikom obrane grada Brankom Borkovićem, Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom i Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Božom Gelićem.

Misu za sve poginule i nestale branitelje i civile Vukovara služio je mons. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanske biskupije. 

(Foto: HRT)

U sklopu posebnog programa HRT-a na dan pada Grada heroja, na prikazan je dokumentarni film "Ruža vukovarskau" Ante Marića o ravnateljici Gradskog muzeja Vukovar Ruži Marić te ujedno i priča o nedavnoj povijesti Vukovara, ratnom razaranju, obnovi grada i muzeja.

(Foto: HRT)

Dokumentarni uradak Leona Rizmaula "Vukovar moje mladosti" prikazuje kako je Vukovar izgledao prije rata i koliko su Vukovarke i Vukovarci zaljubljeni u svoj grad. Slijedi druga epizoda dokumentarne serije o zbivanjima u Vukovarskoj bolnici za vrijeme Domovinskog rata - Srce Vukovara.

(Foto: HRT)

Potom donosimo i biografsku priču o doktorici Vesni Bosanac, ženi koja je kao ravnateljica Vukovarske bolnice u najtežim ratnim trenucima grada Vukovara postala simbol njegova junaštva, građanske hrabrosti, humanosti i etičnosti, ostajući sa svojim gradom i njegovim stanovnicima te ranjenim borcima do kraja.

U dokumentarnom filmu "Uskrsla Škabrnja", redatelja Dominika Zena pogledajte priču o Škabrnji, mjestu tuge i ponosa, koje u uskrsne dane opet živi kao nekad, ali ne zaboravlja 18. studenog, dan kad se mrak nadvio nad ovu pitomu dolinu. Poslije smrti, razaranja, paleži uskrsla je puninom života i obnovom uništenog. Križni put na Raživljevu glavicu, bdjenje i uskrsne svečanosti u crkvi Blažene Djevice Marije dio su dokumentarne emisije o danas uskrsloj Župi Škabrnji. 

Slijedi "Srce Vukovara", film scenarista i redatelja Stipe Majića kojim se nastoji zaboravu ne istrgnuti veliki humanisti i heroji - djelatnici Vukovarske bolnice i njihovi pacijenti. Kroz njihove iskaze film govori o okolnostima u Vukovarskoj bolnici za vrijeme Domovinskoga rata, o uvjetima u kojima je medicinsko osoblje te bolnice uspijevalo ne samo funkcionirati, nego čak biti i vrlo učinkovito.

Posjetite i naš poseban mrežni portal "Dani ponosa" posvećen očuvanju spomena na Domovinski rat te doprinosu koji su u obrani domovine dali hrvatski branitelji i svi sudionici Domovinskoga rata te promicanju istine o Domovinskome ratu.