(Foto: Hrvoje Jelavić/ Pixsell) (Foto: Hrvoje Jelavić/ Pixsell)

Na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici na današnji dan 1991. godine, prvi put održana je službena smotra postrojbe koja je predala prijavak tadašnjem hrvatskome predsjedniku i vrhovnom vojnom zapovjedniku Franji Tuđmanu, a taj čin označio je osnivanje Oružanih snaga.

- Vi ste danas položili prisegu i preuzeli veliku i plemenitu obvezu. Nadam se da ćemo demokratskim putem spriječiti one koji nam žele raditi o glavi. Ali, bude li potrebno branit ćemo svi skupa, do posljednjeg, svoju slobodu i suverenost - rekao je gardistima predsjednik Hrvatske doktor Franjo Tuđman

(Foto: hrt.hr/ snimka zaslona)

Ispred predsjednika bili su postrojeni i Združeni odred policije, Mornarička brigada Zbora narodne garde, plave beretke, diverzanti, padobranci i pripadnici motoriziranih, zračnih, te protuoklopnih i protuzračnih jedinica. Također, uz puno simbolike, nazočni su bili i sinjski alkari.

Bila je to okosnica mlade hrvatske vojske koja će u nekoliko sljedećih godina tehnički i ekipno osnažiti i postati respektabilna regionalna sila. U ratu što su ga nametnule srbočetničke snage ta će vojska oslobađati dio po dio Hrvatske, da bi u nevjerojatno djelotvornim i brzim akcijama Bljesku i Oluji oslobodila sve središnje dijelove Hrvatse.

Srbočetničke postrojbe neće više okušavati snagu te vojske pa će se posljednje okupirano područje, istočna Slavonija, mirno reintegrirati u Hrvatsku. Velika svjetska vojna učilišta ne kriju podatak da se akcije Bljesak i Oluja, što su ih izvele hrvatske postrojbe, izučavaju na njihovim katedrama.

Specijalnu emisiju na HTV-u 4 možete pogledati od 10 sati. U emisiji Hrvatska radiotelevizija donosi spektakularne vojne vježbe iz Knina i Udbine. Na obroncima Dinare na Crvenoj zemlji vježbat će se gađanje iz Patrije, a u srcu Like padobranci će izvesti helikopterski desant. U studiju razgovaramo s vodećim ljudima Oružanih snaga RH. 

(Izvor: hrt.hr)