(Foto: HRT) (Foto: HRT)

Izabrani zastupnici tada su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, kojem su nazočili i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske te predstavnici vjerskih zajednica, izabrali za predsjednika Sabora Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa. Za predsjednika Izvršnoga vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman koji je u svom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima naglasio kako konstituiranje prvoga višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji.

Prvih jedanaest godina suvremene neovisne Republike Hrvatske Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja. Od  2001. do 2020. taj dan obilježavao se kao Dan Hrvatskoga sabora. Donošenjem novoga Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj  u studenome 2019., a koji se primjenjuje od 1. siječnja 2020., 30. svibnja ponovno se, kao i prvih jedanaest godina novoutemeljene države, obilježava kao Dan državnosti Republike Hrvatske. Dan državnosti u sebi obuhvaća sve elemente hrvatske državnosti, pa tako i državnost suvremene Hrvatske, na datum 30. svibnja kada je 1990. godine konstituiran prvi višestranački Sabor.

U povodu Dana državnosti Hrvatska radiotelevizija donosi:

Od 9:00 CET na Prvom programu HTV pratite posebnu emisiju informativnog programa, posvećenu stvaranju hrvatske države. Uz reportaže i bogatu arhivsku građu prisjetit ćemo se 30. svibnja 1990., dana kada je konstituiran prvi demokratski izabrani višestranački Sabor. S gostima u studiju evocirat ćemo uspomene na taj veliki dan hrvatske povijesti. Urednici emisije su Ružica Renić Andrijanić i Anita Bilić.

Potom slijedi izravni prijenos mise za Domovinu iz crkve sv. Blaža u Zagrebu.

Posebnu emisiju u povodu 30. obljetnice Dana državnosti nastavljamo u 11:30.

U podne na HTV 1 ne propustite uključenje na Trg svetog Marka i praćenje svečane smjene straže.

U 20:05 CET prenosimo svečani koncert ispred zagrebačkog HNK, dok prigodni program završavamo posebnim izdanjem emisije Lijepom našom iz Đurđevca.

Na Četvrtom programu HTV-a (HRT-HTV4) i platformi HRTi u 15:05 CET je prigodna emisija "Tri desetljeća suvremene državnosti" koja  analizira prva tri desetljeća moderne hrvatske države, a u kojoj gostuju ustavotvorac Vladimir Šeks, general zbora Josip Lucić, bivši ministar rada i pomoćnik obrane grada Siska Davorko Vidović i povjesničar Ante Nazor. Urednik i voditelj je Mislav Togonal

Poseban programa povodom Dana državnosti na Prvom programu Hrvatskog radija (HRA1) počinje u 8:05 CET te u sklopu njega i tematska emisija s gostima. Na Prvom programu Hrvatskoga radija na rasporedu je prijenos mise iz crkve sv. Blaža u Zagrebu, kao i prijenos svečanog koncerta u 20:00 CET. 

Sretan vam Dan državnosti!