Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Na svečanom obilježavanju Dana antifašističke borbe i Dana pobjede u šumi Brezovica kod Siska izaslanik predsjednika Republike Hrvatske je predsjednik Saveza antifašističkih boraca RH Franjo Habulin, a izaslanik predsjednika Vlade ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković hrvatskim građanima uputio je čestitku u povodu Dana antifašističke borbe, ističući da je Hrvatska dala veliki doprinos otporu i borbi protiv fašizma u tada porobljenoj Europi. Jandroković navodi da se na Dan antifašističke borbe prisjećamo osnivanja Prvog sisačkog partizanskog odreda 22. lipnja 1941. godine. "Osnivanjem prve oružane antifašističke postrojbe u Drugom svjetskom ratu, Hrvatska je dala veliki doprinos otporu i borbi protiv fašizma u tada porobljenoj Europi", ističe predsjednik Sabora.

Predsjednik Republike Zoran Milanović čestitao je Dan antifašističike borbe putem objave na Twitteru, navodeći među ostalim. "Dan antifašističke borbe spomen je na jedinstveni ustanak iz 1941. godine. To je ustanak naših ljudi koji su bili spremni reći ne, i to reći prije svih drugih u - od fašista i nacista uništavanoj i porobljenoj Europi".

Hrvatska radiotelevizija prenosi svečano obilježavanje Dana antifašističke borbe iz Spomen-parka Brezovica od 10 sati i 30 minuta CET na Prvom programu Hrvatske televizije i Prvome programu hrvatskoga radija.