Foto: Cryptotask Foto: Cryptotask

Hrvatska razvojna tvrtka Cryptotask osmišljena je kao konkurent platformama za honorarce poput onih pod nazivom Toptal, Upwork i Freelancer.com jer se okreće globalnom tržištu honoraraca vrijednom više od trilijun dolara.

Cryptotask je pokrenuo Vedran Kajić, osnivač prvoga start-upa koji je postavljao Bitcoin bankomate po imenu Bspenda u Hrvatskoj, ali i u Grčkoj i u Tajlandu. Uz njega su u timu Ivan Nanut, predsjednik uprave tvrtke Novasoft, i Vladimir Klemo, profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

"Plan nam je pomoću decentralizacije platforme stvoriti efikasnije tržište rada, koje bih honorarcima smanjilo naknade za korištenje za deset puta", kaže Kajić i dodaje kako žele stvoriti tržište rada "koje će honorarcima omogućiti da budu plaćeni za obavljen posao, koje će donijeti pošteno rješavanje eventualnih sporova te omogućiti bilo kome da se uključi u to tržište".

Foto: Cryptotask

Cryptotask je namijenjen za poslove koje rade programeri, web dizajneri, blogeri, te Instagram i Youtube korisnici - svi koji traže pravedniji način ocjenjivanja i plaćanja za obavljen rad.

Model poslovanja hrvatskoga start-upa Cryptotasks temelji se na ICO-u (Initial Coin Offering), nereguliranoj metodi crowdfundinga. Tako Cryptotask nastoji zaobići čvrsto reguliran proces podizanja početnoga kapitala koji propisuju davatelji kapitala kao što su investitori, banke ili burze. ICO se temelji na digitalnim valutama koje se prodaju ulagačima u zamjenu za državne valute.

Digitalna valuta u slučaju hrvatskog start-upa jest Bitcoin. On je decentralizirani sustav kojim se može koristiti diljem svijeta i koji ne zahtijeva jedan središnji bankovni sustav. Tečaj zamjene Bitcoina u druge valute određen je ponudom i potražnjom.

Sustav Bitcoina nije podložan zemljopisnim ograničenjima – dovoljan je pristup internetu i može se ga rabiti bilo gdje.