Foto: plakat Facebook Foto: plakat Facebook

Centar za hrvatski kao drugi i strani jezik – Croaticum najstarija je i najveća ustanova na kojoj se poučava te znanstveno i stručno proučava i opisuje hrvatski kao drugi jezik. Dio je Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, najvećega društveno-humanističkoga fakulteta u Hrvatskoj.

Croaticum pohađaju studenti inozemnih sveučilišta koji dolaze na Sveučilište u Zagrebu u sklopu različitih programa studentskih mobilnosti, zatim potomci hrvatskih iseljenika, kao i osobe koje uče hrvatski jezik jer rade u Hrvatskoj ili su se doselile u Hrvatsku te osobe koje uče hrvatski iz brojnih drugih razloga.

Croaticumova jesenska škola hrvatskoga jezika i kulture traje 3 tjedna, odnosno 75 školskih sati. Nastava uključuje 4 školska sata jezične nastave dnevno, 2 sata govornih vježbi tjedno te 9 školskih sati nastave o kulturi tijekom tri tjedna, a odvija se svakoga radnog dana tijekom prijepodnevnih i ranih poslijepodnevnih sati.

Nastava je organizirana u jezično, nacionalno i dobno raznolikim grupama, a polaznici se u grupe raspoređuju na temelju njihova prethodnoga poznavanja hrvatskoga jezika. Redovit dolazak na nastavu preduvjet je za uspješno polaganje završnoga ispita koji polaznicima omogućuje i stjecanje 4 ECTS boda. 

Detaljnije se možete informirati na mrežnoj stranici Centra.