(Foto: hrt.hr) (Foto: hrt.hr)

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 4857 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 136 preminulo, a 3866 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 3271 osoba. Do danas su ukupno testirane 112 003 osobe, od toga 1489 u posljednja 24 sata.

Prema podacima lokalnih stožera civilne zaštite, u posljednja 24 sata najviše je novih slučajeva zabilježeno u Vukovarsko-srijemskoj županiji i Zagrebu.

Po jedan novi slučaj bilježe Zagrebačka i Osječko-baranjska županija. Dva slučaja zabilježena su u Šibensko-kninskoj, a šest u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji od kojih je koronavirus potvrđen jednom zaposleniku u bjelovarskoj Gradskoj upravi koji je već bio u samoizolaciji. Zbog toga su od sutra najavili novi način rada Gradske uprave. U Splitsko-dalmatinskoj županiji 12 je novozaraženih, a 10 novooboljelih bilježi Istarska županija u kojoj je jedna osoba preminula.

- Tih 10 novozaraženih osoba, što je vrlo bitno, su sve iz postojećih kontakata, iz samoizolacije, tako da nema novih žarišta. U 24 sata to smo i referirali, jedna osoba u visokoj dobi je nažalost preminula, koja je bila zaražena, ali je imala puno raznih kroničnih bolesti. Za sada situacija je stabilna. Veliki je broj turista je u Istri, gotovo 200 tisuća i nadam se da ćemo i dalje situaciju držati pod kontrolom- poručio je Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Pod vrućinom zaštitnog odijela od ranog jutra

Od 15 novooboljelih u Zagrebu, 10 njih su kontakti ranije oboljelih. Jedna osoba doputovala je iz Francuske, za ostale još uvijek traju epidemiološki izvidi. U NZJZ "Dr. Andrija Štampar" i danas traje drive-in testiranje. Epidemiološka služba naporno radi.

Pod zaštitnim odjelima je vruće. Najbolje to zna Lana Jalšovec, laboratorijska tehničarka iz NZJZ "Dr. Andrija Štampar", koja je od jutros u 8 sati na nogama. Do podneva su napravili oko 150 testiranja. Na odijela ispod koji je s dolaskom ljetnih vrućina porasla temperatura, još se nisu navikli.

- Vruće ja i poprilično je teško raditi, kaže.

Automobili danas ne prestaju stizati. Tako je, kaže Lana, svaki dan. Već ujutro dočeka ih po 10, 15 vozila.

Ljudima koji su neodgovorni i ne poštuju mjere dane od stane Stožera, poručuje:

- Ako vam već nije stalo do vas samih, budite odgovorni barem zbog nas.