(Foto: hrt.hr) (Foto: hrt.hr)

Alojzije Viktor Stepinac rodio se 8. svibnja 1898. u Brezarićima, kao peto dijete Josipa i Barbare. Godine 1909. obitelj Stepinac preselila se u Krašić. Poslije završene osnovne škole, na preporuku župnika, nastavio je gimnazijske studije kao pitomac Nadbiskupskog orfanotrofija u Zagrebu.

Godine 1924. upisuje filozofsko-teološki studij na rimskoj Gregoriani. Za svećenika je zaređen 16. listopada 1930. Nakon trogodišnje službe nadbiskupskog ceremonijara i bilježnika Duhovnog stola u zagrebu, papa Pio XI. imenovao je dr. Alojzija Stepinca nadbiskupom-koadjutorom sa pravom nasljedstva.

Poslije smrti nadbiskupa Bauera, 1937., Stepinac preuzima upravu prostrane zagrebačke dijeceze, a malo za tim postaje i predsjednik Biskupske konferencije Jugoslavije. Nadbiskup Stepinac je 20. studenoga 1952. imenovan, a 12. siječnja 1953. kreiran kardinalom.

Isječak iz dokumentarnog filma ''Stepinac - Kardinal i njegova savjest''. (Foto: hrt.hr)

Susretljivost prema siromašnima i ljubav prema onima koji trpe neodvojive su komponente Stepinca nadbiskupa i pastira. Na njegov poticaj, 25. studenoga 1931. utemeljuje se Caritas zagrebačke nadbiskupije. Zalagao se za jedinstvo Hrvatskog katoličkog pokreta, a bio je i neumoran propovjednik. Nadbiskup Stepinac bio je vrlo aktivan u pomaganju Židovima, te ustrajan u borbi protiv svih vrsti rasnih diskriminacija.

Napadi vlasti i montirani sudski proces

U tragičnim zbivanjima sloma hrvatske države i u razdoblju komunističke diktature nadbiskup Stepinac ostaje neustrašiv pastir spreman život svoj položiti za svoj narod. Zbog svega toga, a osobito zbog osuda fašističkih i nacističkih progona, postao je vlastima nepoćudna osoba. 

Tijekom komunističke vladavine Stepinac doživljava najveće progone te biva dva puta uhićen. Tijekom vladavine Komunističke partije pokazalo se da je djelu planirani žestoki progon Crkve koji se okomio ne samo na biskupe i svećenike nego i na vjernike.

Suđenje kardinalu Stepincu; isječak iz dokumentarnog filma ''Stepinac - Kardinal i njegova savjest''. (Foto: hrt.hr)

Nakon sve žešćih napada, ponovno je uhićen 18. rujna 1946. te je 30. rujna izveden pred već montirani politički sudski proces. Znamenit je njegov govor pred sudom 3. listopada, koji nije samo obrana nego optužnica nepravednog suda i vjeroispovijest za koje je svetinje on spreman položiti i život.

Na temelju iznuđenih izjava i lažnih svjedočanstava, čak i krivotvorenih dokumenata, nevin je osuđen 11. listopada 1946. na 16 godina zatvora i prisilnog rada te daljnjih 5 godina lišenja svih građanskih prava. Sredinom listopada 1946. odveden je na izdržavanje kazne u kazneno-popravni dom u Lepoglavi gdje je bio do 5. prosinca 1951.

Blaženi Alojzije Stepinac umro je 10. veljače 1960. još za vrijeme izdržavanja nepravedne kazne. Umro je kako se to u mučeničkom rječniku kaže "ex aerumnis carceris" - od "zatvorskih tegoba", ali moleći za progonitelje.

Isječak iz dokumentarnog filma ''Stepinac - Kardinal i njegova savjest''. (Foto: hrt.hr)

 61. obljetnica smrti blaženog kardinala Alojzija Stepinca

U povodu smrti blaženika Stepinca u Zagrebu će ispred katedrale biti slavljeno sveto misno slavlje koje će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Prijenos svečane svete mise emitirat će se i na Drugom programu Hrvatske televizije te na Prvom programu Hrvatskog radija od 17 sati.

Uoči Stepinčeva Apostolski nuncij u Hrvatskoj, monsinjor Giorgio Lingua, je za HRT-ovu emisiju Hrvatska za 5, rekao je kako je Bog odlučio da je blaženi Stepinac svet.

- Ako je Crkva prepoznala blaženikov zagovor, to znači da je Bog, koji je učinio čudo, uslišao njegovu molitvu, potvrđujući, na našu molbu, njegovu svetost. Uvjeren sam da će na kraju Bog reći svoje i da će se Božje i ljudsko vrijeme uskladiti i da će hrvatski narod doživjeti radost i blagoslov kanonizacije - istaknuo je monsinjor Lingua.

(Foto: IKA/ snimka zaslona)

Hrvatska radiotelevizija će danas, na godišnjicu smrti zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Alojzija Stepinca, u 20:10 na Prvom programu premijerno prikazati dokumentarni film ''Stepinac - Kardinal i njegova savjest'', scenaristice i redateljice Višnje Starešine.

Za dokumentarni film ''Stepinac - Kardinal i njegova savjest'' Hrvatsko katoličko sveučilište zaprimilo je od Ministarstva znanosti i obrazovanja suglasnost za korištenje u odgojno-obrazovne svrhe i odobrenje tematskog planiranja u svrhu izvođenja nastave u srednjim školama.