Foto: screenshot/Hrvatska riječ Foto: screenshot/Hrvatska riječ

O radu ovog Društva, aktivnostima koje su previđene na godišnjoj skupštini, kao i o prijašnjim postignućima, govori predsjednik Društva vojvođanskih i podunavskih Hrvata (DVPH) Antun Vujević.

- Bački Hrvati dolaskom u Zagreb, bilo zbog studija ili posla, rado su se okupljali i družili, intenzivnije i između dva rata. Okupljanje i druženje je nastavljeno do danas. Društvo koje djeluje danas formalno je utemeljeno 21. travnja 1990. godine svojim Statutom i odredbama. Motiv za osnivanje Društva bio je da se promovira i pokaže široj hrvatskoj javnosti kultura i običaji koji su karakteristični za bunjevačke Hrvate - Vujević pojašanjava razloge osnivanja Društva. 

Među bunjevačkim Hrvatima, ističe Vujević, posebno su dragi blagdan majki Materice, koje se slave na treću nedjelju došašća, Uskrsni ponedjeljak ili polivači, te bunjevačko Prelo.

- Sjećanje na Prelo se održava od početka rada Društva svake godine. Neki put su prela održana i u restoranima Pivnica ili Dom željezničara, ali posljednjih nekoliko godina ovo sjećanje održavamo u prostorijama našeg Društva. Luka Štilinović nam se na svoj osebujan i slikovit način obrati, prisjećajući se povijesti održavanja Prela, a spomenuvši i današnje prilike i želju da nastavimo očuvati taj naš tradicionalni i dragi običaj. Kao dugogodišnji organizator Prela u Tavankutu i Subotici svoja sjećanja nam je ispričao i Naco Zelić. Uz večeru, nezaboravne fanke i tombolu, druženje potraje i po nekoliko sati - govori Vujević.

Tijekom proteklih godina kao Društvo organizirali su ili sudjelovali u mnogobrojnim aktivnostima. Izložbu "Iz baštine bačkih Hrvata – Bunjevaca", "Slike od slame i Božićnjaci bačkih Hrvata – Bunjevaca", zatim izložba slika iz ostavštine Vinka Perčića. Prikazali su nekoliko filmova koji govore o običajima - Svatovski narodni običaji Hrvata – Bunjevaca u subotičkom kraju i Jeka mog ditinjstva redatelja Rajka Ljubiča. I tu ne staju. Društvo je u Zagrebu održalo spomen na akademika, profesora fizike Gaju Alagu. Postoji i inicijativa da se mu se postavi spomen ploča u rodnom Lemešu.

Izvor: Hrvatska riječ