Ilustracija. (Foto: Davor Puklavec/Pixsell) Ilustracija. (Foto: Davor Puklavec/Pixsell)

Sa drugoga kraja svijeta, prije 11 godina, Mike Čikeš je zajedno s obitelji doselio u malo mjesto u Dalmatinskoj zagori, Šestanovac. Iako su Sjedinjenje Američke Države za mnoge raj na zemlji, Mike  ne žali što se odlučio vratiti svojim korijenima i što je započeo život u Hrvatskoj, a prije osam mjeseci baš u Šestanovcu ostvario je svoj san.

- Nigdje u okolici Splita nisam mogao naći dobar burger, odnosno burger po svom ukusu. Oduvijek sam želio biti kuhar, ali sam do otvaranja ovog objekta 25 godina radio s keramikom i kamenom – ispričao je Mike i dodao kako  za svoje hamburgere koristi domaće namirnice i domaće meso koje se teško može pronaći u gradskim supermarketima.

- Moji roditelji su porijeklom iz zaselka Čikeši u Žeževici, a 1961. godine su se odselili u Ameriku. Otac mi je umro jako mlad, kada sam imao svega četiri godine. Nakon što se to dogodilo, mama me poslala babi i didu da se organizira, tako da mi je najljepše sjećanje iz djetinjstva odavde – dodao je Čikeš, otac troje djece i suprug Mađarice Odett s kojima živi u Šestanovcu.

Od prednosti života u Hrvatskoj supružnici Čikeš najviše ističu sigurnost, zdravu hranu, prirodu, mirno okruženje za obiteljski život i često druženje s prijateljima i rodbinom.

- Kada sam došao ovdje nastavio sam se baviti istim poslom kao u Americi, radio sam s kamenom i keramikom, ali sam se prije šest godina gadno razbolio. Imao sam ugrušak u nozi, a dijagnoza nije bila odmah otkrivena tako da se kasnije ustanovilo da imam duboki tromb, a uz to sam dobio oštećenje srca i emboliju pluća. Proveo sam tri tjedna na intenzivnoj njezi, na Firulama na plućnom odjelu. Na kraju se ispostavilo da imam autoimunu bolest koja napada krvne žile, kosti i organe – ispričao je Mike i dodao kako bi zbog skupog zdravstvenog osiguranja u Americi  vjerojatno izgubio kuću i završio na ulici, što se u Hrvatskoj nije slučaj.

- Shvatio sam da moram nešto promijeniti. Jednom sam prijatelju ispričao cijelu situaciju i moje misli, a i plan da bih volio početi raditi ono što oduvijek volim - kuhati. I tako sam, uz pomoć prijatelja i rođaka, otvorio ugostiteljski objekt. Trebalo mi je sedam ili osam mjeseci da organiziram cijelu papirologiju, ali mogu reći da sve prođe u redu ako radiš onako kako ti je rečeno. Birokracija je birokracija, i u Americi isto treba dugo vremena da se prikupi sva dokumentacija – zaključuje.

Za obitelj Čikeš preseljenje se pokazalo ispravnim životnim potezom. Ističu kako su njihova dosadašnja iskustva u Hrvatskoj pretežito pozitivna te kako se i u Lijepoj našoj može lagodno i ugodno živjeti. Naravno, uz rad, upornost i ne odustajanje od životnih ciljeva.