Foto: screenshot/Zagrebačka nadbiskupija Foto: screenshot/Zagrebačka nadbiskupija

U Krašiću, rodnom mjestu bl. Alojzija Stepinca, danas, na spomendan, misno slavlje u 8 sati predvodio je gvardijan samostana Svetoga Duha u Zagrebu i vikar provincije fra Tomislav Glavnik, središnje svečano misno slavlje biskup mostarsko-duvanjski i upravitelj trebinjsko-mrkanjski Ratko Perić, a misu u 17 sati predvodit će umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac.

Hodočasnici na putu za Krašić (Foto: Mirjana Žugec Pavičić)

U zagrebačkoj katedrali 60. obljetnica smrti blaženog Stepinca bit će obilježena misom u 19 sati koju će predvoditi kardinal Josip Bozanić.

Kuharić utemeljio tradiciju proslave Stepinčeva

Kardinal Franjo Kuharić u zagrebačkoj katedrali utemeljio je tradiciju proslave Stepinčeva 10. veljače kao dana sjećanja na sadašnjeg blaženika.

Rekao je tad: "Bio sam toliko uvjeren da branim pravednu stvar, da branim nevinog čovjeka, te da braneći kardinala Stepinca branim i Crkvu i sva ljudska prava, i prava svih progonjenih i nepravedno osuđenih. Nimalo nisam sumnjao u sadržaj".

Foto: screenshot/stepinac.zg-nadbiskupija.hr

Najmlađi biskup na svijetu 

Alojzije Stepinac bio je peto od osmero djece u obitelji Josipa i Barbare Stepinac. Rodio se 8. svibnja 1898. u selu Brezariću u župi Krašić, pedeset kilometara od Zagreba. Nakon nepune četiri godine svećeništva, papa Pio XI. imenuje ga 28. svibnja 1934. nadbiskupom koadjutorom s pravom nasljedstva. Nakon smrti zagrebačkog nadbiskupa Bauera 7. prosinca 1937. preuzima izravnu upravu zagrebačke nadbiskupije, a uskoro i predsjedništvo tadašnje Biskupske konferencije Jugoslavije. 

Pokrenuo je katolički dnevnik "Hrvatski Glas", izdanje novog cjelovitog prijevoda Svetoga pisma, osniva mnoge nove župe, u Brezovici osniva prvi karmel u Hrvatskoj. 

U zatočeništvu imenovan kardinalom

Nakon političkog procesa koji se protiv njega vodio 1946. godine, osuđen je na na 16 godina zatvora i prisilnog rada te daljnjih 5 godina lišenja svih građanskih prava. 

Nakon 1864 dana provedenih u lepoglavskom zatvoru, 5. prosinca 1951. bio je premješten na izdržavanje preostalog dijela kazne u internaciju u rodni Krašić. U zatočeništvu, 12. siječnja 1953. imenuje ga kardinalom papa Pio XII. na što su vlasti prekinule diplomatske odnose sa Svetom Stolicom. Umro je 10. veljače 1960. u zatočeništvu, od posljedica teških bolesti. 

Blaženim ga je proglasio papa Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici 3. listopada 1998. godine. Iza glavnoga oltara zagrebačke katedrale gdje se nalazi grobnica zagrebačkih nadbiskupa pohranjeni su i zemni ostaci bl. Stepinca.