Foto: screenshot/hrt.hr Foto: screenshot/hrt.hr

Najavljene su rigoroznije mjere sa ciljem zaštite građana s pozivom da ne izlaze van ako to ne moraju. Ministar unutarnjih poslova i voditelj Stožera Davor Božinović nije isključio mogućnost zatvaranja državnih granica kako bi se spriječio dolazak virusa sa zapada. 

U samoizolaciji je gotovo 8000 ljudi, 745 nalaza su u tijeku, a 15 je u izradi, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Više od 80 posto oboljelih ima blagu kliničku sliku, no ima i onih koji imaju težu kliničku sliku, a to su većinom stariji te je stoga pozvao da oni izbjegavaju javne skupove, uporabu javnoga prijevoza, opskrbnih lanaca dok država razmišlja kako uspostaviti dostavu hrane tim ljudima.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je da će Vlada najvjerojatnije u utorak izaći s novih 13 zakonskih prijedloga za mjere borbe protiv koronavirusa te dodao da će, u slučaju većih potreba koje ne bi mogla apsorbirati Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević", respiratorni centar u Zagrebu biti Klinički bolnički centar Dubrava. 

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" Alemka Markotić izjavila je u nedjelju kako se u toj bolnici provode izvidi o mogućoj zarazi koronavirusom određenih zdravstvenih djelatnika zbog sumnji na neke suspektne stvari. 

- Ako bude postojala sumnja da su određene osobe bile u kontaktu s oboljelima stavit ćemo ih u samoizolaciju, a ostali će raditi svoj posao - rekla je Markotić.

Kreće Škola na Trećem

Sukladno odluci Vlade Republike Hrvatske, Hrvatska radiotelevizija (HRT) u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja RH će sudjelovati u provedbi nastavnog programa i izvođenju nastave na daljinu. Tako od danas u 8 sati na Trećem programu HRT-a (HRT-HTV 3) kreće emisija nastavnog programa nazvanog "Škola na Trećem".

Foto: screenshot/hrt.hr

Nastava će pratiti kurikulume, odnosno programe nastavnih predmeta u nižim razredima osnovne škole, a koristit će se otvoreni obrazovni materijali, materijali obrazovnog i školskog programa HRT-a, kao i materijali izrađeni posebno za tu priliku. Program će poticati učenike na samostalan i kreativan rad, a u suradnji sa svojim učiteljima razredne nastave produbljivati će se i proširivati ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda.

Nova emisija "Studio 4 Covid-19"

Kreće i nova emisija "Studio 4 Covid-19", posvećena promptnom informiranju javnosti Nacionalnog kriznog stožera civilne zaštite, te u skladu s tim HRT uvodi i novu koncepciju Četvrtog programa (HRT-HTV 4). 

Foto: screenshot/hrt.hr

- Specijalna emisija donosi večernji pregled najvažnijih događaja dana, vezanih za epidemiju koronavirusa u nas i u svijetu. Novinari i urednici IMS-a objedinjuju sve novosti o zdravstvenoj i sigurnosnoj situaciji, koja se mijenja iz sata u sat. Gostovanja stručnjaka, javljanja s terena... prepoznali smo potrebu javnosti da danonoćno bude upoznata s najnovijim informacijama, ali samo provjerenim i istinitim. Dodatni napor dokaz je naše predanosti da budemo referentno mjesto u hrvatskom medijskom prostoru za najbrže, istinite i provjerene informacije o krizi koja je zahvatila Hrvatsku i cijeli svijet, rekao je urednik Četvrtog programa HTV-a Dražen Miočić.

Podsjećamo, Glas Hrvatske svaki dan u 09:00 i 16:00 sati uključuje se uživo u Prvi program Hrvatskoga radija i prenosi konferenciju za medije Stožera civilne zaštite RH s najaktualnijim informacijama vezanim uz situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.

Sve najnovije provjerene informacije pratite na mrežnim stranicama HRT-a, na Facebook Twitter profilu Glasa Hrvatske.