Foto: plakat Foto: plakat

HKD Napredak u Sarajevu osnovan je početkom 20. stoljeća, točnije 1902. godine. Teme povijesnog i političkog konteksta u kojemu je nastajao te njegovo djelovanje i razvoj do 1949. godine otvorit će znanstveni simpozij naslovljen "Trideset godina od obnove Hrvatskog kulturnog društva Napredak (1990. – 2020.)" koji će se održati od 14. do 17. svibnja. 

Raspadom SFRJ-a i uspostavom novih država obnovljena je sarajevska te njegove podružnice na području Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Austrije i Njemačke.

Na obnoviteljskoj skupštini u Sarajevu 29. rujna 1990. usvojen je Statut kojim je definirana uloga novog-starog Napretka: kulturno i prosvjetno djelovanje, ekonomsko jačanje i socijalno podizanje hrvatskog naroda te je propisan način organiziranja Društva.

Na simpoziju će se, među ostalim, govoriti o Napretkovoj zadruzi, stipendiranju, izdavačkoj djelatnosti, kulturnoj ulozi, njegovim podružnicama, uglednim donatorima te pogledu u budućnost kao i izazovima koji ih čekaju. 

Hrvatsko kulturno društvo Napredak i Napretkov kulturni centar organiziraju skup, uz suorganizaciju Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar iz Zagreba.