(Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Zaražen je zdravstveni djelatnik iz Biograda koji je deveti oboljeli na zadarskom području, a početkom mjeseca bio je u Zagrebu. Na području Zadarske županije trenutačno je više od 800 osoba u samoizolaciji. 

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena su još dva slučaja zaraze koronavirusom pa je ukupan broj zaraženih sada 24, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite. 

Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica objavili su nove upute za prijavu gostiju i registraciju u sustav eVisitor. Novost je da za vrijeme zaraze i stanovnici moraju prijaviti goste koji su kod njih došli iz drugih mjesta. 

U Karlovačkoj županiji ukupno je 18 osoba zaraženih koronavirusom, među njima i dvije nove pacijentice kojima je u utorak potvrđena zaraza. 

U Krapini su četiri novozaražena. 

Proglašena je karantena u Murteru i Betini. Zbog osam osoba zaraženih koronavirusom i zabrinjavajuće epidemiološke slike s 30 osoba pod temperaturom i čak 67 u samoizolaciji, kako je bilo jučer, tu oštru mjeru u suzbijanju epidemije koronavirusom odredio je Nacionalni stožer Civilne zaštite na zahtjev županijskog stožera i prethodne apele Tonija Turčinova, načelnika općine Murter-Kornati i čelnika lokalnoga stožera Civilne zaštite.

(Foto: HRT)

U zagrebačkom KBC-u Sestre milosrdnice, poznatijem kao Vinogradska bolnica - dva su liječnika s odjela za dijalizu pozitivna na koronavirus. 

U Istarskoj županiji potvrđena su tri novooboljela od koronavirusa, objavio je županijski Stožer civilne zaštite. 

U Osječko-baranjskoj županiji ukupno je 26 oboljelih od koronavirusa. 

U Međimurskoj županiji potvrđen je drugi slučaj zaraze koronavirusom.  

Još četiri osobe zaražene su koronavirusom u Primorsko-goranskoj. 

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je da će tražiti mišljenje Ustavnog suda o "ograničavanju sloboda građana" koje su, kazao je, uvedene radi zaštite od zaraze koronavirusom. 

Ministar zdravstva Vili Beroš jutros je na konferenciji Stožera civilne zaštite prozvao "zlonamjerne pojedince" koji situaciju s manjkom zaštitne opreme prikazuju lošijom nego što jest, spomenuvši pritom "petu kolonu". 

Beroš je, govoreći o manjku zaštitne opreme, rekao da ga ljuti ponašanje zlonamjernih pojedinaca koji naglašavaju to pitanje. Situacija nije optimalna, ali je daleko bolja od one koja se zlonamjerno prikazuje, poručio je.

- Dobio sam informaciju da su pojedini liječnici namjerno sklanjali zaštitnu opremu s polica da bi prikazivali stanje kao loše. Gledajte, mi znamo da u svakom ratu postoji peta kolona. Tako želim jasno poručiti svima da maksimalno radimo na nabavi zaštitne opreme  rekao je Beroš.

Dodao je da u ovom trenutku iz Zaboka prema Zagrebu putuje kamion sa 7.000 maski te milijun rukavica i ogrtača, a sutra navečer iz Kine stiže avion s milijun i 300 maski, 500.000 zaštitnih rukavica i 50.000 odora.

Beroš je rekao da se jučer čuo s kolegama iz Francuske i Švicarske te da je situacija svugdje loša, ali je osudio zlonamjerno prikazivanje situacije lošijom. 

- Molim stoga institucije da postupaju na adekvatan način. I gledajte, kad ova ugroza završi, evaluirat će se uloga svih nas, počevši od mene, i molim narod da procijeni kako se tko ponašao u ovom trenutku - rekao je Beroš podignuvši glas.

Pitao je ravnatelje domova zdravlja gdje su bili i jesu li nabavljali opremu kad su prema svim domovima zdravlja prije nekoliko mjeseci išle upute da se moraju pobrinuti za zaštitnu opremu.

- Situacija nije tako loša kako se prikazuje, poručio je Beroš.

Za 60 članova posade i 93 putnika s broda Marko Polo u podne je završila 14-dnevna izolacija u kojoj su bili nakon što su prije dva tjedna u jeku epidemije Covida-19 u Italiji iz Ancone doplovili u Split, doznaje se u Jadroliniji.

Vlada je u prvoj fazi donijela paket od 63 mjere kojima se ide prema gospodarstvenicima. Te mjere pretpostavljaju da kriza neće trajati duže od tri mjeseca, ali u slučaju da potraje Vlada će napraviti novi paket mjera, rekao je ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić

Treći smrtni slučaj u Bosni i Hercegovini izazvan koronavirusom.  Nakon žene iz Bihaća, muškarca iz Konjica, u Sarajevu je preminula ženska osoba kojoj je naknadnim testiranjem potvrđen koronavirus. 

Minutom šutnje za Anamariju, 15-godišnjakinju stradalu u nedjeljnom potresu u Zagrebu, Hrvatski sabor je nastavio rad u  staroj Ininoj zgradi u Šubićevoj ulici, jer je saborska zgrada u potresu pretrpjela oštećenja. 

Hrvatska liječnička komora (HLK) zatražila je od Nacionalnog kriznog stožera značajno povećanje ukupnog broja testiranih osoba u Hrvatskoj i proširenje kriterija Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za testiranje slučajeva sumnjivih na COVID-19/SARS-CoV-2 infekciju. 

Da nam gospodarstvo u ovim, još donedavno nezamislivo teškim vremenima, nije potpuno stalo, pokazuje i primjer vinkovačke tvrtke koja proizvodi panele za ulazna vrata. Nijednog od svoja 182 radnika neće otpustiti i pogone neće gasiti. Teret krize podijelit će s državom, koja će radnicima dati minimalac, a ostatak plaće poslodavac.