foto: kolaž HRT foto: kolaž HRT

To je drugi dan zaredom da se u Hrvatskoj bilježi rekordan broj oboljelih u jednom danu. Samo jučer je zabilježeno 180 slučajeva. 

Na bolničkom liječenju nalazi se 106 pacijenata, od toga je na respiratoru pacijenata 10. Umrle su dvije osobe, osoba rođena 1960. godine u Splitu koja je bila na repiratoru te osoba rođena 1934. godine u KBC-u Osijek s komorbiditetom.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 6258 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je .163 preminule, a 5134 se oporavilo.

U samoizolaciji su trenutno 3158 osobe. Do danas su ukupno testirane 134742 osobe, od toga 1249 u posljednja 24 sata.

- I dalje su vodeći po broju novooboljelih Splistko-dalmatinska županija i Grad Zagreb. Nastavlja se situacija da je prosječna dob novooboljelih 31 godina, a njihove kliničke slike su trenutno blage - proučio je Capak.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu Alemka Markotić objavila je detaje o oboljelima.

- U Zagrebu imamo 24 bolesnika hospitalizirana, to je standard koji imamo 10-tak dana, prije toga je bilo oko 45 bolesnika. Dvoje na respiratoru. U Splitu je 16 bolesnika hospitalizirano, nemaju nikoga na respiratora, imaju troje težih bolesnika. Opći je dojam da većina bolesnika ima blagu kliničku sliku, ono što je bitno da mladi shvate zašto su te kliničke slike blage je da su većinom mladi, prosječna dob oko 30 godina - rekla je Markotić.

Ponovno je uputila apel mladima: - Mladi moraju percipirati da moraju biti odgovorni zbog drugih, oni će se morati vratiti u svoje domovine i biti sa svojim starijima članovima obitelji i ići na škole, fakultete i na radna mjesta gdje su u kontaktu s brojnim ljudima i rizičnim skupinama. Apeliram na mlade ljude da pokušaju to osvijestiti, ne moraju se potpuno odreći zabave, važno je da drže distancu i budu odgovorni i poštivaju mjere.

Podaci županijskih stožera civilne zaštite

● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je pet novih slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u petak županijski stožer civilne zaštite. Zaraženi su djevojka iz Trpnja, dvojica muškarca srednje dobi i mladić iz Dubrovnika te mladić iz Zagreba koji se nalazi na odmoru u Lumbardi.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji je po podacima tamošnjeg stožera ukupno osamnaest aktivnih slučajeva. U dubrovačkoj bolnici zbrinuta je jedna zaražena osoba, dok se u samoizolaciji nalazi 280 osoba. Od početka pandemije analizirano je ukupno 7141 uzorka.

● U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije trinaest osoba oboljelo je od zarazne bolesti COVID-19, od toga 11 mlađe dobi. Kod većine novooboljelih moguća je izloženost u klubu u Vodicama. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 139 osoba, na Odjelu infektologije Opće bolnice Šibensko-kninske županije od bolesti COVID-19 liječe se dvije osobe.

● Na području Zagrebačke županije zabilježeno je deset novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok su tri osobe izliječene, izvijestio je stožer te županije.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do petka u 11 sati evidentirano je 288 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. Trenutno je aktivno 50 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 227 osoba, a 11 ih je preminulo.

● U protekla 24 sata nema evidentiranih novozaraženih osoba sa područja Krapinsko-zagorske županije. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom sa područja Krapinsko - zagorske županije je 7. U protekla 24 sata na analizu je poslano 18 uzoraka i svi su negativni.

● U zadnja 24 sata testirano je ukupno 156 uzoraka s područja Osječko-baranjske županije od kojih su 14 bili pozitivni na koronavirus. S područja Osijeka je 11 novooboljelih osoba, dvije su s područja Đakova i jedna s područja Našica. Uglavnom je riječ o osobama mlađih dobnih skupina koji su simptome oboljenja dobili nakon povratka s ljetovanja. Ukupan broj oboljelih od pojave epidemije koronavirusa na području Osječko-baranjske županije sada je ukupno 662 osobe, s tim su 33 oboljeli tijekom ovog tjedna.

U KBC-u Osijek je preminula jedna oboljela osoba iz Đakova (žena, rođena 1939. godine, imala je više kroničnih bolesti), a trenutno je hospitalizirano 23 pacijenta oboljelih od koronavirusa, od kojih su tri na respiratoru.

Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za 35 novih kontakata oboljelih, pa je trenutno u samoizolaciji ukupno 182 osobe. Policija u zadnja 24 sata nije dobila dojave građana o kršenju samoizolacije, a u 15 samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.

● Od ukupno 423 obrađenia testa danas je 77 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju sa područja Splitsko-dalmatinske županije i to iz Splita 25, Makarske 21, Imotskog 4, Sinja 2, Kaštela 6, Solina 1, Trogira 1, Hvara 1, Starog Grada 1, Omiša 1, Klisa 2, Lovreća 2, Otoka 1, Prološca 1 i Runovića 7. Uz 77 novooboljelih osoba pozitivnih na Covid infekciju sa područja Splitsko dalmatinske županije još je dvoje stranih državljana testiranih u Splitu pozitivno na Covid infekciju - jedna osoba iz Irske i jedna osoba iz Linhenštajna. Od 77 novooboljelih osoba, 12 su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Prema izvješću KBC-a Split, preminula je muška osoba stara 60 godinu, koja se nalazila na respiratoru u KBC –u Split. Preminuli je uz nekoliko teških kroničnih bolesti bio pozitivan i na Covid infekciju. 638 osoba nalazi se u samoizolaciji. 14 COVID pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split.

●  U Gradu Zagrebu danas je zabilježeno 50 novih slučajeva zaraze koronavirusom. - U protekla 24 sata testirano je 390 osoba, 50 je novih slučajeva u Zagrebu, što je najveći broj do sada, izvijestila je na konferenciji Stožera Civilne zaštite Grada Zagreba Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Rekla je da su, zbog 50 novooboljelih, za 130 osoba izrečene mjere samoizolacije. U Zagrebu ima, dodala je, 273 aktivna slučaja, 605 samoizolacija, a 12 osoba se oporavilo. Od 50 novooboljelih, njih 25 je povezano s izlascima na godišnjim odmorima. - Ovo je velik broj slučajeva za Grad Zagreb, ali situacija je pod kontrolom - naši epidemiolozi mogu odraditi svaki slučaj - dodala je. Apelira na one koji se vraćaju s godišnjeg, zbog čega se očekuje povećanje broja novooboljelih, da se po povratku oni koji maju simptome jave liječnicima obiteljske medicine. Oni bez simptoma, rekla je, neka ograniče broj kontakata kada se vrate u Zagreb.- Stanje nije alarmantno, stanje je pod kontrolom (...) ovo je novo normalno - rekla je.

● U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je pet novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom tako iznosi dvije stotoine (200), dok je broj aktivnih slučajevatrideset i dva (32). Broj osoba pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je stotinu i osam (108). Stožer CZ Brodsko-posavske županije i nadalje poziva sve građane na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19.

● U Varaždinskoj županiji jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Radi se o mladoj muškoj osobi s blagom kliničkom slikom, a liječi se kod kuće. Epidemiološka obrada je još u tijeku. U istom razdoblju oporavile su se 3 osobe, tako u Varaždinskoj županiji sada imamo 14 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega su 3 osobe smještene u Općoj bolnici Varaždin, a 11 ih je izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa. Od početka pojave koronavirusa u Varaždinskoj županiji registrirano je 78 slučajeva zaraze, a 13 osoba se statistički dodatno pripisuje zbog prijavljenog mjesta prebivališta. Pod mjerom samoizolacije i aktivnim zdravstvenim nadzorom trenutno su 34 osobe.

● Na području Zadarske županije 8 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o mladim osobama, u dobi od 18 do 36 godina. Slučajevi nisu međusobno povezani, a utvrđeni su njihova kretanja i kontakti. Većina novozaraženih, prema vlastitim priznanjima, najvjerojatnije se zarazila tijekom noćnih izlazaka u većim skupinama ljudi. Kod dvije osobe virus je otkriven prilikom rutinskog testiranja u Općoj bolnici Zadar. U bolnici su četiri pacijenta, a jedan bolesnik je priključen na respirator.

● Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba. Ukupno je oboljelo 36 osoba od COVID-19 od čega je 6 aktivnih slučajeva, 29 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula. U protekla 24 h testirano je 11 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 41 osoba.

● U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan, dvije su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Jedna osoba živi i radi u Zagrebu, ali se vodi prebivalištem na području grada Kutine, dok je druga osoba povratnik iz Nizozemske, došao je u Hrvatsku zaražen.

● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji deveti dan zaredom nema novozaraženih. Jučer je testirano 18 osoba i svi nalazi su negativni. Trenutačno su na području županije dva aktivna slučaja zaraze koronavirusom, a u samoizolaciji je 16 osoba.

● Danas je u Primorsko goranskoj županiji 5 novozaraženih, svi su došli iz Dalmacije kažu u stožeru. Jedan od zaraženih je Čeh iz Praga, svi su mladi ljudi koji su bili u noćnim klubovima i imaju blaže simptome. Županijski stožer donio je odluku u kojoj se preporučuje građanima da paze na simptome kod osoba koje su boravile na turističkim područjima gdje se okuplja veći broj ljudi, odnosno gdje je nemoguće izbjeći bliski kontakt. Posebno se preporuka odnosi na građane koji su zaposleni u odgojno obrazovnim ustanovama. Danas će se na Cresu i Lošinju obavljati testiranja za turiste u ispostavama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

● U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 11 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (5 osoba iz Vinkovaca, 3 osobe iz Županje, 1 osoba iz Gunje i 2 osobe iz Cerne), a nema umrlih. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 540, od kojih su 372 osobe izliječene, a ukupno je 7 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 27 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U samoizolaciji na području županije je 243 osobe. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 13 zdravstvenih radnika (1 liječnik, 5 medicinskih sestara/tehničara, 5 drugih zdravstvenih radnika i 2 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 15 radnika (1 liječnik, 10 medicinskih sestara/tehničara i 4 druga zdravstvena radnika).

● Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 194 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih su tri pozitivna. Jedna osoba je iz mjera samoizolacije, a bila je u bliskom kontaktu s pozitivnom osobom. Kod druge osobe radi se o uvezenom slučaju, iz Republike Austrije. Odmah po dolasku na odmor, osoba je dobila simptome COVID-19, te je testirana na infektologiji Opće bolnice Pula. U tijeku je proces povratka u matičnu državu. Kod treće osobe je epidemiološka obrada u tijeku. Izliječene su 3 osobe. Trenutačno je 21 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 129 osoba.

●  Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata jedna se osoba oporavila, a jedna zarazila virusom SARS-CoV-2. Od 18 testiranih, rezultat za njih 17 bio je negativan, a mlađa ženska osoba, koja ima blage simptome bolesti COVID-19, bila je pozitivna te je novozaražena u statistici evidentiranih s koronavirusom u VPŽ-u. Zarazila se na ljetovanju, objavio je Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. U VPŽ-u je ukupno testirano 2511 osoba. Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije 33 osobe zaražene su koronavirusom. Od toga, jedna je osoba trenutačno oboljela, trideset i jedna se oporavila, a jedan je muškarac preminuo.

● U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno je aktivno pet slučajeva zaraze koronavirusom. Sve se te osobe nalaze u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji je 40 osoba, a ukupno je testirano 4135 osoba. Na posljednjem testiranju bilo je 16 uzoraka, dva su pozitivna na koronavirus. Dvije novozaražene osobe stanovnici su Požeško-slavonske županije s trenutačnim prebivalištem u gradu Zagrebu te se ne nalaze na području županije. Tijekom dana nastavit će se s testiranjem kontakata zaraženih osoba, kao i svih suspektnih osoba, poručili su iz lokalnog stožera.