Foto: plakat Foto: plakat

Izložbom se želi ukazati na važnost opusa Vatroslava Lisinskog u kontekstu hrvatskoga glazbenog romantizma te glazbene, ali i sveukupne hrvatske baštine. Autorice su izložbe Tatjana Mihalić, voditeljica Zbirke muzikalija i audiomaterijala Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, i Irena Galić Bešker, voditeljica Zbirke rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Pripremljena je građa koja svojom važnošću svjedoči o kulturnim, povijesnim, sociološkim, ali i drugim elementima u razvoju i oblikovanju nacionalnoga identiteta. Posjetitelji će moći pogledati izvornu građu – autografe ili rukopisne prijepise skladbi, dokumente i tekstove te tiskanu građu – monografske publikacije, uključujući libreta, notna i zvučna izdanja, vizualnu građu u obliku plakata i ilustracija, kao i tekstove i priloge objavljene u periodičkim publikacijama.

Samo će prvoga dana otvaranja izložbe biti moguće vidjeti stare rukopise zbog prostornih uvjeta koji ne odgovaraju čuvanju dragocjenih materijala. 

Nadovezujući se na izložbu "Vatroslav Lisinski (1819. – 1854.): 200. obljetnica rođenja", ostvarit će i virtualnu pod nazivom Lisinski 200 koja će ukratko predstaviti opus Vatroslava Lisinskog. Ona će se moći nadopuniti i nadograditi novim spoznajama ili građom iz ostalih baštinskih ustanova kako bi na koncu na jednom mjestu povezali sva znanja o skladatelju koji je trajno obilježio hrvatsku glazbenu prošlost.