Fotomontaža. (Foto: hrt.hr) Fotomontaža. (Foto: hrt.hr)

Među njima je 327 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 26 pacijenata. Tri osobe su preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 13107 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 211 preminulo, a 10466 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 8720 osoba. Do danas je ukupno testirano 210 805 osoba, od toga 5549 u posljednja 24 sata.

Izvješća županijskih stožera

Primorsko-goranskoj županiji u protekla 24 sata potvrđeno je 15 novooboljelih od koronavirusa - devet osoba su kontakti ranije zaraženih, a za šest osoba utvrđuje se izvor zaraze. 

U Sisačko-moslavačkoj županiji dvije su novozaražene osobe koronavirusom u zadnja 24 sata. 

Stožer civilne zaštite Istarske županije izvijestio je da je tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano 418 uzoraka briseva (310 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je potvrđena 1 novozaražena osoba, kod koje je epidemiološka obrada u tijeku. 

U Vukovarsko-srijemskoj županij je 10 novih pozitivnih osoba na  COVID-19 (2 osobe iz Soljana, 1 iz Županje, 2 iz Nuštra, 1 iz Slakovaca, 1 iz Ivankova, 2 iz Vinkovaca i 1 iz Štitara). 

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 116 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), 104 osobe nalazi se u kućnoj izolaciji, a 12 osoba je hospitalizirano. 

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata dvije su  novooboljele osobe od COVID-19. Oboljele osobe su s područja grada Otočca.  

Novozaraženih nema u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.  

Epidemija koronavirusa u Hrvatskoj

Tri su scenarija za Covid 19 kazao je prof. Dragan Primorac za HRT. U emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorio je o "lažno" pozitivnim testovima, imunitetu i cijepljenju. 

Virus je ušao u nekoliko škola i dječjih vrtića diljem zemlje, a prema podacima Ministarstva obrazovanja iz 85 posto škola, koronavirusom su zaražena 72 učenika i 74 učitelja i nastavnika. 

O nepoznanicama vezanim za koronavirus u Otvorenom su govorili predsjednik Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti Dragan Primorac, molekularni biolog i član Znanstvenog vijeća Vlade Gordan Lauc, pulmolog Saša Srića te Stipan Jonjić iz Centra izvrsnosti za virusna cjepiva i imunologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci. 

Pandemija koronavirusa u svijetu

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) požalila se u četvrtak na "nedostatak solidarnosti" i pozvala velesile da preuzmu "vodstvo" u suzbijanju pandemije covida-19 dok je broj umrlih u svijetu premašio 900.000. 

Ako uskoro dobije dozvolu za nastavak kliničkih ispitivanja, farmaceutska tvrtka AstraZeneca do kraja godine trebala bi znati štiti li njezino eksperimentalno cjepivo ljude od novog koronavirusa SARS-CoV-2, uzročnika bolesti COVID-19, priopćio je danas izvršni direktor tvrtke.

(Izvor: hrt.hr)