(Foto: hrt.hr) (Foto: hrt.hr)

Prosječna starosna dob oboljelih je 42,6 godina, što je ujedno i razlog što je klinička slika u najvećem broju naših bolesnika dobra, nema znakova pogoršanja.

- Međutim, moram vam reći da je u jednog bolesnika pogoršano kliničko stanje te je u ovom trenutku na respiratoru. Međutim, i dalje je stabilno - rekao je Vili Beroš.

Alemka Markotić, ravnateljice Klinike za infektivne bolesti, ponovno je pozvala na pridržavanje preporuka.

- Svi ćemo biti zajedno uspješni onoliko koliko se ljudi budu pridržavali uputa - rekla je.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je u samoizolaciji gotovo 13.000 osoba, 790 osoba su kontakti pa su im određene epidemiološke mjere, a u karanteni je 84 ljudi, od kojih 52 hrvatskih državljana. Capak je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao i da je 11 liječnika pozitivno.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se restriktivne mjere uglavnom provode dobro, ali i da ima neodgovornog ponašanja. Apelirao je na građane da ostanu doma, osim onih koji moraju ići na posao ili u opskrbu.

- Policija će malo više i češće patrolirati, pogotovo onim mjestima gdje se okuplja veći broj građana, i zamoliti, upozoravati, ukazivati na nužnost da se ne stvaraju veće skupine i da se svi trebaju držati ovih preporuka - rekao je Božinović.

Dodao je da međunarodni promet roba ide bez problema.

Capak je rekao da neće objavljivati podatke zaraženih jer ih se stigmatizira, susjedi ih izbjegavaju, bježe od njih.

Rekao je da su u KB Dubrava zaražena tri liječnika te da se vrlo lako može zaraziti netko od pacijenata.

Beroš je rekao da će transport bolesnika i početak rada centra u KB Dubravi početi tek kad se popune kreveti u Klinici Fran Mihaljević.

Zašto bivši ministar zdravstva Dario Nakić, koji je nedavno došao preko Beča u Hrvatsku, nije u izolaciji, nego i dalje radi u zadarskoj bolnici? Capak je rekao da ga je Nakić pismeno upitao što da radi jer se vratio iz Malte, koja u tom trenutku nije bila na listi zemalja s lokalnom transmisijom. Na granici mu je rečeno da ne treba provoditi mjere.

- Nakon toga mi je poslao pisani upit da je vrlo kratko boravio u tranzitu u Austriji. Tranzit aerodroma nije teritorij države na koji se odnosi tablica koju HZJZ priprema svakodnevno, ali je važno uzeti dobru epidemiološku anamnezu. Nakon što sam saznao kako se on kretao kroz taj tranzit, koje su bile njegove aktivnosti i je li imao bliski kontakt s nekim u tranzitu, ja sam mu rekao da može raditi. Zahvaljujem na pitanju - rekao je Capak.

Božinović je rekao da su jučer na Vladi usvojene izmjene Zakona o elektroničkim komunikacijama koje daju platformu policiji i više službi, prije svega HZJZ-u, ali i HZZO-u, da se evidencije mogu integrirati kako bi svi mogli čim prije stvoriti realniju sliku osoba koje se ne pridržavaju mjera koje su im naložene.

- To je nešto što se radi i drugdje, mi imamo to svoje rješenje, nadamo se da će ono vrlo skoro biti u testnoj fazi i dati nam informacije koje su nam nužne - rekao je Božinović.

Na tvrdnje Sindikata policijskih službenika da nemaju dovoljno opreme rekao je da to nije točno. Govoreći o skupljanju zaliha u trgovinama rekao je da nema nestašica, ali da su spremni reagirati ako se pojavi više neodgovornih pojedinaca koji misle samo na sebe.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sinoć je u izvanrednom obraćanju javnosti pozvao na jedinstvo i solidarnost.

Koronavirus stigao je i u sve dalmatinske županije. Prema posljednjim informacijama, sinoć je potvrđeno pet novooboljelih. Pripreme za veći broj zaraženih traju, a kako poručuje Nacionalni stožer za civilnu zaštitu epidemiološka situacija i dalje je dobra.