Upravo

Slušaj uživo

Na valovima staroga kraja

Emisija koja hrvatske manjine u europskim državama povezuje s njihovim starim hrvatskim krajem, ali i međusobno.

Riječ je o životu i zbivanjima u autohtonim hrvatskim manjinama – gradišćanskim Hrvatima u Austriji, Bunjevcima i Šokcima u Vojvodini, moliškim Hrvatima u Italiji, Bokeljima ili bokeljskim Hrvatima u Crnoj Gori, karaševskim Hrvatima u Rumunjskoj, Janjevcima na Kosovu, Hrvatima u Makedoniji i Sloveniji.

Posljednje emisije

 • "Ulična fešta" gradišćanskih Hrvata u Beču
  45:54

  18. rujna 2017.

  "Ulična fešta" gradišćanskih Hrvata u Beču

  U Goričanu je obilježena 20. obljetnica utemeljenja Mješovitog odbora Međimurske županije za suradnju s pomurskim Hrvatima. Veleposlanstvo RH u Bukureštu, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Demokratskog saveza Hrvata u Rumunjskoj, sudjelovalo na Festivalu veleposlanstava, naziva "Jedan svijet". Vjerski susret i hodočašće bačkih Hrvata na santovačkoj Vodici.

 • Početak nove školske godine u hrvatskim manjinskim zajednicama
  47:18

  11. rujna 2017.

  Početak nove školske godine u hrvatskim manjinskim zajednicama

  Premijerka Srbije hvali se stanjem,​ a Hrvati upozoravaju na pokušaje smanjenja prava manjina. Sve je spremno za dolazak tijela Svetog Leopolda Mandića iz Padove u rodni Herceg Novi. Hodočašće Hrvata za Malu Gospu u Mariji Radni.

 • Hrvatsko - mađarska biciklijada
  48:08

  4. rujna 2017.

  Hrvatsko - mađarska biciklijada

  Gost emisije je Zvonimkir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore. Predstavljamo nova izdanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. U Mađarskoj održana biciklijada CRO TOUR 2017. kroz Podravinu, dijelove županije Šomođ i županiju Baranja.

 • Ljetni praznici uz učenje jezika
  45:36

  21. kolovoza 2017.

  Ljetni praznici uz učenje jezika

  U organizaciji Odbora za odgoj i obrazovanje Skupštine Hrvatske državne samouprave, i ove su godine u Pansionu Zavičaj, u Vlašićima na otoku Pagu, bila ustrojena četiri kampa hrvatskoga jezika i kulture u kojima je sudjelovalo više od 400 polaznika, učenika škola s predmetnom nastavom hrvatski jezik i književnost te dvojezičnih škola u Mađarskoj.

 • Međunarodni festival suvremene poezije u Sv. Martinu na Muri
  43:25

  14. kolovoza 2017.

  Međunarodni festival suvremene poezije u Sv. Martinu na Muri

  Mala mjesta ne mogu imati kulturnu ponudu poput velikih gradova pa su, što se tiče dostupnosti kulture – tamošnji stanovnici zakinuti. Stoga su u pograničnoj najsjevernijoj hrvatskoj općini – Svetome Martinu na Muri, odlučili kulturni život graditi na domaćim umjetnicima

 • Bunjevački Hrvati u Đurinu
  46:34

  7. kolovoza 2017.

  Bunjevački Hrvati u Đurinu

  Nedavna velika manifestacija žetvenih svečanosti bunjevačkih Hrvata u mjestu Đurđin imala je prije svega kulturnu, običajnu vrijednost.

Pogledaj i...

Glas Hrvatske

Prijavi se na naš newsletter.

Vrati se na vrh