Upravo

Slušaj uživo

Na valovima staroga kraja

Emisija koja hrvatske manjine u europskim državama povezuje s njihovim starim hrvatskim krajem, ali i međusobno.

Riječ je o životu i zbivanjima u autohtonim hrvatskim manjinama – gradišćanskim Hrvatima u Austriji, Bunjevcima i Šokcima u Vojvodini, moliškim Hrvatima u Italiji, Bokeljima ili bokeljskim Hrvatima u Crnoj Gori, karaševskim Hrvatima u Rumunjskoj, Janjevcima na Kosovu, Hrvatima u Makedoniji i Sloveniji.

Posljednje emisije

 • 9. Međunarodni književni susreti u Koljnofu
  46:29

  20. studenoga 2017.

  9. Međunarodni književni susreti u Koljnofu

  U Koljnofu održani 9. Međunarodni književni susreti. U sklopu programa Mjeseca hrvatske knjige u Požegi predstavljen rad Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj i posebno odabranu nakladničku djelatnost Zavoda. Ikavski dijalekt, koji se osim u Hrvatskoj govori i na sjeveru Bačke, mogao je postati hrvatski standardni jezik. No povijesne okolnosti nisu mu bile naklonjene, ukazao je nedavno u Subotici profesor hrvatskog jezika iz Zagreba Ante Bežen. Istaknuo je to prigodom sudjelovanja na Danima Balinta Vujkova na kojima su se analizirali različiti aspekti hrvatske ikavice, dijalekta koji polako nestaje.

 • U Pečuhu obilježena 26. obljetnica Dana sjećanja na žrtvu Vukovara
  46:27

  13. studenoga 2017.

  U Pečuhu obilježena 26. obljetnica Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

  A auli školskog centra Miroslava Krleže u Pečuhu, obilježavanje 26. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić, su sa svojim suradnicima sudjelovali 8. Konferencija predsjednika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana u Budimpešti. Tijekom posjeta susreli su se i s predstavnicima Hrvatske državne samouprave. Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata organizirao seminar za mlade o društvenim mrežama. Bilježimo i izložbe u Beogradu i Skoplju.

 • Monografija "Zlatko Prica 100 godina" predstavljena u Pečuhu
  47:42

  6. studenoga 2017.

  Monografija "Zlatko Prica 100 godina" predstavljena u Pečuhu

  U Baji održan Županijski susret hrvatskih učenika. U Virovitici, u prigodi obilježavanja 25. obljetnice uspostave mađarsko-hrvatskih diplomatskih odnosa, predstavljen „Hrvatsko-mađarski rječnik“.U povodu Dana grada Koprivnice u Galeriji Koprivnica otvorena izložba “Zlatko Prica: Pečuh / Koprivnica.

 • "Pred Hrvatskom i Srbijom razdoblje intenzivnih kontakata i unapređenja suradnje"
  45:31

  30. listopada 2017.

  "Pred Hrvatskom i Srbijom razdoblje intenzivnih kontakata i unapređenja suradnje"

  Novi veleposlanik RH u Srbiji Gordan Bakota u Subotici je izjavio da je pred Hrvatskom i Srbijom razdoblje intenzivnih kontakata i unapređenja suradnje. Književnik Lajčo Perušić ovogodišnji je dobitnik nagrade za životno djelo, koja se dodjeljuje u sklopu Dana Balinta Vujkova. U Pečuhu, u prostorijama hrvatskog kluba August Šenoa, predstavljen “Panonski ljetopis”.

 • U Tavankutu održan 1. Forum mladih hrvatskih manjina srednje i istočne Europe
  46:24

  23. listopada 2017.

  U Tavankutu održan 1. Forum mladih hrvatskih manjina srednje i istočne Europe

  U Vojvodini održan prvi Forum mladih hrvatskih manjina srednje i istočne Europe. U Pečuhu obilježen Dan neovisnosti Republike Hrvatske. Srbija daje pola milijuna eura za otkup rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu. Folklorni ansambl gradišćanskih Hrvata Kolo Slavuj gostovao pri 24. susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina u Čakovcu.

 • Demografske promjene i kulturna baština Hrvata Boke kotorske
  48:05

  16. listopada 2017.

  Demografske promjene i kulturna baština Hrvata Boke kotorske

  Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu pokrenuti su znanstveni skupovi koji će tematski biti posvećeni hrvatskim autohtonim manjinama i hrvatskom iseljeništvu. Prvi skup posvećen je demografskim promjenama i kulturnoj baštini Hrvata Boke kotorske. Srbija spremna razmotriti izmjenu zakonskih rješenja, pa i promjenu Ustava, kojima bi se omogućilo hrvatskoj manjini izravnu zastupljenost u parlamentu Srbije.

 • Mitska šuma u Beču
  48:16

  9. listopada 2017.

  Mitska šuma u Beču

  U Hrvatskom centru u Beču otvorena izložba umjetničkih djela slikara Hrvata u Sloveniji pod nazivom "Mitska šuma". Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović za službenog posjeta Rumunjskoj održala susrete i s Karaševskim Hrvatima Nakladništvo Hrvata iz Mađarske predstavljeno u Varaždinu, u sklopu popratnih programa varaždinskih baroknih večeri U Petrovom Selu svečano otvoren Seoski muzej, a u Tavankutu održan Festival voća.

 • Festival bunjevačkih pisama okupio nove mlade glazbenike
  47:31

  2. listopada 2017.

  Festival bunjevačkih pisama okupio nove mlade glazbenike

  Festival Bunjevačkih pisama u Subotici okupio nove mlade glazbenike Intermedijalna izložba Titraj kruga u Hrvatskoj matici iseljenika Folklorna manifestacija "Dobro došli naši mili gosti" u Pečuhu Predstavljamo 13. svezak Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca

 • Tragom identiteta južnomoravskih Hrvata
  45:19

  25. rujna 2017.

  Tragom identiteta južnomoravskih Hrvata

  U Bačkoj, u malom hrvatskom mjestu Verušić, obnovljen najpoznatiji križ krajputaš obitelji Kujundžić. U Zagrebu predstavljena pjesnička zbirka "Nevidljiva vrata" hrvatsko-makedonske pjesnikinje Ljerke Toth Naumove, a u Beču predstavljena knjiga autora Alojza Jembriha "Tragom identiteta južnomoravskih Hrvata". Gošća emisije: Lenka Koprivova, potpredsjednica Udruge građana hrvatske narodnosti u Češkoj.

 • "Ulična fešta" gradišćanskih Hrvata u Beču
  45:54

  18. rujna 2017.

  "Ulična fešta" gradišćanskih Hrvata u Beču

  U Goričanu je obilježena 20. obljetnica utemeljenja Mješovitog odbora Međimurske županije za suradnju s pomurskim Hrvatima. Veleposlanstvo RH u Bukureštu, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Demokratskog saveza Hrvata u Rumunjskoj, sudjelovalo na Festivalu veleposlanstava, naziva "Jedan svijet". Vjerski susret i hodočašće bačkih Hrvata na santovačkoj Vodici.

Pogledaj i...

Glas Hrvatske

Prijavi se na naš e-bilten.

Vrati se na vrh