Upravo

Slušaj uživo

Baština

Emisija o hrvatskoj duhovnoj i materijalnoj baštini.

Promiče vrijednosti očuvanja nacionalnog naslijeđa i obrađuje teme iz etnologije, arheologije, povijesti, povijesti i umjetnosti, antropologije te tradicijske i klasične glazbe iz pera naših skladatelja iz starine. Prati baštinske znanstvene skupove, festivale, smotre i sajmove u zemlji i iseljeništvu, predstavlja osobe koje se profesionalno ili amaterski bave čuvanjem, obnavljanjem i promocijom hrvatskog naslijeđa.

Posljednje emisije

 • Povijesne sličice zagrebačkog glumca
  45:15

  19. rujna 2017.

  Povijesne sličice zagrebačkog glumca

  U profesionalnoj biografiji Božidara Smiljanića više je od 100 kazališnih uloga te 80 filmskih. Redatelj, jezični savjetnik i glumac posvetio se i pisanju romana povijesne tematike. Potaknut povijesnim netočnostima u libretu opere Nikola Šubić Zrinski, dobitnik nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo i "Fabijan Šovagović" Društva hrvatskih filmskih redatelja, ispisao je 700 stranica postmodernističkog romana naslova "Peta zapovijed - Velika Vojna".

 • Fantastičan svijet naivnog slikara Franje Klopotana
  43:05

  12. rujna 2017.

  Fantastičan svijet naivnog slikara Franje Klopotana

  Josip Depolo pisao je kako je Franjo Klopotan "nenadmašni poeta fantazmagoričnog u našoj naivnoj umjetnosti", a Veselko Tenžera ustvrdio da je jedan od autentičnih "predvodnika prijelaza naive u fantastiku". Predstavljamo više od pola stoljeća rada jednog od naših najvećih naivnih slikara.

 • 500 godina reformacije u Europi
  40:42

  5. rujna 2017.

  500 godina reformacije u Europi

  Svojim učenjima Labinjanin Matija Vlačić Ilirik - luteranski reformator i crkveni povjesničar – pridonio je razvoju reformacije na ovim prostorima. Narodni muzej u Labinu posvetio mu je Memorijalnu zbirku te istaknuo vrijedne radove među kojima su Ključ svetoga pisma, Katalog svjedoka istine i Magdeburške centurije, prvi rad iz crkvene povijesti napisan iz protestantske perspektive.

 • Španciranje po Varaždinu
  41:30

  29. kolovoza 2017.

  Španciranje po Varaždinu

  Na prvom i najvećem hrvatskom uličnom festivalu Špancirfestu prošpanciralo je ili prošetalo oko 200 tisuća posjetitelja, održano je 600 programa, od toga 70 glazbenih. Ulični performeri iz 11 zemalja izveli su 150 programa i u njih aktivno uključivali sve goste i posjetitelje Špancirfesta.

 • Hrvatski institut za povijest
  43:50

  22. kolovoza 2017.

  Hrvatski institut za povijest

  Predstavljamo Hrvatski institut za povijest

 • Maškovića Han
  43:23

  15. kolovoza 2017.

  Maškovića Han

  Han Maškovića izgrađen u 17. stoljeću. Služio je kao svratilište, odmorište i rezidencija.

Pogledaj i...

Glas Hrvatske

Prijavi se na naš newsletter.

Vrati se na vrh