Upravo

Slušaj uživo

Baština

Emisija o hrvatskoj duhovnoj i materijalnoj baštini.

Promiče vrijednosti očuvanja nacionalnog naslijeđa i obrađuje teme iz etnologije, arheologije, povijesti, povijesti i umjetnosti, antropologije te tradicijske i klasične glazbe iz pera naših skladatelja iz starine. Prati baštinske znanstvene skupove, festivale, smotre i sajmove u zemlji i iseljeništvu, predstavlja osobe koje se profesionalno ili amaterski bave čuvanjem, obnavljanjem i promocijom hrvatskog naslijeđa.

Posljednje emisije

 • Baština (21.11.2017.)
  41:01

  21. studenoga 2017.

  Baština (21.11.2017.)

  U Čakovcu su se okupili najbolji folklorni ansambli i sastavi. Na prvom dijelu 24. Susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina Hrvatski sabor kulture okupio je oko 300 izvođača i u kategoriji koreografiranog folklora nastupili su: KUD "Belica", Belica, Folklorni ansambl "Koprivnica", Koprivnica, Varaždinski folklorni ansambl, Varaždin, KUD "Preporod", Dugo Selo, KUD "Klek", Ogulin, KUD "Metković" i Metković, HFD "Jadro", Solin.

 • Baštinske knjige na Interliberu 2017.
  44:20

  14. studenoga 2017.

  Baštinske knjige na Interliberu 2017.

  Na 40. Interliberu koji je u 6 dana posjetilo više od 130 tisuća ljubitelja knjiga, okupilo se 300 izlagača i predstavilo nove naslove. Predstavljamo baštinske: Leksikon Hrvatskog zagorja, Leksikon hrvatskoga srednjovjekovlja, roman Farell Ivana Aralice o hrvatskim emigrantima u Americi i slikovnicu "Lijepa naša domovino" prevedenoj na engleski, talijanski francuski, njemački i španjolski jezik.

 • Baština: Martinje
  45:29

  7. studenoga 2017.

  Baština: Martinje

  Najveseliji vinogradarski dan je Martinje kad prema vjerovanju mošt prelazi u mlado vino. Od starine uz Martinje idu pečena guska, mlinci i gibanica, dan je to kad se određivalo što će se i kada klati, pa otud slavonska izreka: Sveti Martin - bravac na klin. Na taj dan se ukorilo ljude koji žito nisu posijali o Miholju, nego su s tim poslom kasnili: “Oj Martinjsko dugo lito, sad linčine siju žito!” O sortama, nagradama, običajima i pučkoj gastronomiji na Martinje govore članovi Društva vinogradara i vinara “Hortus Croatie” Međimurske županije.

 • 4. Dani službenice Božje Marice Stanković u Madžarevu
  45:00

  31. listopada 2017.

  4. Dani službenice Božje Marice Stanković u Madžarevu

  Duhovna baština službenice Božje Marice Stanković predstavila se u mjestu Madžarevu dvodnevnim spomenom kojim se obilježava 60. obljetnica njezine smrti. Održano je predavanje i koncert duhovnih pjesama s brojnim crkvenim zborovima iz županije i gostima. Posebna gošća bila je mezzosopranistica Sandra Hrašćanec iz Beča koja istražuje i izvodi djela hrvatskih skladateljica, ali i Lujze Erdody, dobročiniteljice koja je živjela u Novom Marofu. Nedavno su u Beču nađene njezine skladbe koje će se naći na novom CD-u Sandre Hrašćanec.

 • "Izazov moderne. Zagreb – Beč oko 1900.
  45:00

  24. listopada 2017.

  "Izazov moderne. Zagreb – Beč oko 1900.

  U bečkoj galeriji Orangerie u dvorcu Belvedere otvorena je izložba zagrebačke Galerije Klovićevih dvora "Izazov moderne. Zagreb – Beč oko 1900.“ Predstavljen je presjek stvaralaštva austrijskih i hrvatskih umjetnika na prijelazu 19. u 20. stoljeće u slikarstvu, kiparstvu, arhitekturi i primijenjenoj umjetnosti, poput Bukovca, Medovića, Meštrovića koji je pripadao korpusu bečke secesije ili antologijska djela Gustava Klimta koja su bila izložena i u Zagrebu na istoimenoj izložbi, a vrlo često napuštaju Austriju.

 • 50. Susret hrvatskih pjevačkih zborova u Rovinju
  43:40

  17. listopada 2017.

  50. Susret hrvatskih pjevačkih zborova u Rovinju

  Osim u koncertnoj dvorani Adris, natjecatelji su po prvi put pjesmom ispunili ulice grada domaćina pod geslom "Zborovi pjevaju Rovinju – ad libitum". Pjevali su na atraktivnim lokacijama u Rovinju, prvo pojedinačno, a potom i zajedničkim pjevanjem svih šest stotina pjevača na gradskom glavnom trgu, pod ravnanjem dirigenta Roberta Homena. Hrvatsko pjevačko društvo "Lipa" iz Osijeka pobjednica je i dobitnica zlatne plakete te Grand Prix-a.

 • 9. Državna smotra istarskega tovara
  42:40

  10. listopada 2017.

  9. Državna smotra istarskega tovara

  Na smotri u istarskome mjestu Juršići u blizini Žminja održana je trka magaraca, spravljala su se jela od magarećega mesa, kušalo se magaričino mlijeko koje stoji 200 kn po litri i prodavali su se suveniri nadahnuti tim neparnoprstašem iz porodice konja. Smotru je organizirala Udruga uzgajivača istarskog magarca "Istrijanski tovar".

 • Knjiga o svetom Jeronimu, Iliriku i Međimurju
  41:11

  3. listopada 2017.

  Knjiga o svetom Jeronimu, Iliriku i Međimurju

  U Štrigovi je 30. rujna na blagdan sv. Jeronima održan znanstveni skup o Josipu Bedekoviću čiji je latinski izvornik tek nakon 265 godina dobio hrvatski prijevod.

 • Dani europske baštine u Lepoglavi
  43:39

  26. rujna 2017.

  Dani europske baštine u Lepoglavi

  Tijekom rujna i listopada, u sklopu Dana europske baštine, održavaju se brojne tematske izložbe, predavanja, predstavljanja i manifestacije. U Lepoglavi je održan 21. Festival čipke koji je okupio čipkarice iz devet zemalja. U posebno osmišljenim radionicama izrade čipke, cvijeća od krep-papira, igračaka od prirodnih materijala, vezenja i izrade licitara sudjelovala su i djeca i učitelji.

 • Povijesne sličice zagrebačkog glumca
  45:15

  19. rujna 2017.

  Povijesne sličice zagrebačkog glumca

  U profesionalnoj biografiji Božidara Smiljanića više je od 100 kazališnih uloga te 80 filmskih. Redatelj, jezični savjetnik i glumac posvetio se i pisanju romana povijesne tematike. Potaknut povijesnim netočnostima u libretu opere Nikola Šubić Zrinski, dobitnik nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo i "Fabijan Šovagović" Društva hrvatskih filmskih redatelja, ispisao je 700 stranica postmodernističkog romana naslova "Peta zapovijed - Velika Vojna".

Pogledaj i...

Glas Hrvatske

Prijavi se na naš e-bilten.

Vrati se na vrh