Prince

0 201
Matt Thorne i Danijela (Foto: GH)

Noć knjige je završila prošli tjedan i nakon obiđenih nekoliko književnih promocija, koje nisu bile baš posjećene, nekako se promocija knjige pop pjevača i zabavljača „Princea“ činio najbolji izbor u Zagrebu. Nakon promocije u jazz/rock klubu Sax zasvirao je mladi band popularnih hipstera koji su svirali „Purple rain“ unplugged verziju.

Među okupljenima je bio i književnik Borivoj Radaković koji je komentirao za njihovu izvedbu: „Pljunuti Prince!“. Radakovića, kao i mene, privukao je pisac knjige Matt Thorne. Taj Britanac dobro je upoznat s Hrvatskom i Zagrebom, te je upravo sa spomenutim piscem i još jednim iz Londona Tony Whiteom napisao zbornik Hrvatske noći.

Luđak

S druge strane, sigurno nema nijednog čovjeka moje generacije, a mi smo se rodili onda kada je Prince od te 1978. godine do smrti, postao jedan od najpopularnijih i najutjecajnijih glazbenika. Njegovim glazbenim stilom dominiraju pop, r&b, funk i soul, s primjesama drugih stilova, novi val, rock, blues, jazz i hip-hop.

Od osamdesetih on dere po industrijskom zvuku uz sintisajzerske rifove i trube. Taj tip glazbe je tzv. “Minneapolis sound”, a napisao je preko tisuću pjesama, što za sebe, što za ostale glazbenike. Skladao je i producirao potpuno samostalno. Poznat je i po tome što je tijekom snimanja sam odsvirao i većinu instrumenata.

Prisutni koji su govorili o njemu, kao Ozren Kanceljak Kaca, poznati zagrebački DJ, koji piše glazbene recenzije od svoje 17. godine formiran u Poletu, prvi je direktor ZAMP-a i veliki obožavatelj Princea, rekao je za knjigu da je opširna.

- To je kao da se baviš biljem pa uđeš u šumu i popisuješ biljke a nikako da napišeš priču o bilju u šumi – rekao je Kanceljak. Iako je imao zamjerke kaže da je knjiga sjajna i puna detalja, neviđenih, te da je sam pisac Thorne zapravo „luđak“.

Tu mu se u razmišljanju pridružio i Tomo Ricov, također poznati zagrebački DJ još iz dana Kulušića te organizator velikih komunikacijskih događaja.

- Za sebe sam mislio da sam veliki fan Princea, ali kada sam pročitao ovu knjigu Matta Thornea, onda sam shvatio da je on pravi luđak i da je on fan, on sve ali apsolutno sve zna o Princeu. Ja nisam ni mogao zamisliti toliko detalja i toliko podataka, a mislio sam da sve znam, ali ne znam, ovaj tip to zna. On je luđak – kaže Ricov.

Knjigu je pročitao u originalu, na engleskom, i rekao je da se jedva probio kroz detalje,  te se sama urednica Gordana Farkaš Sfeci  namučila oko prevođenja i uređivanja jer nikada nije  naišla na ovako detaljno napisanu biografiju.

Matt Thorne i ja samo se družili u Londonu kada mi se ispovijedao oko te biografije Princea a ja sam ga snimala za Treći program Hrvatskog radija. Rekao mi je da se Princeu jako teško približiti. Da je on čovjek koji živi samo za glazbu i da je nevjerojatno koliko voli glazbu, te kakvu energiju za glazbu ima. Ustvari mu je bilo jako žao što mu se na kraju nije ni mogao približiti te da se toliko izmučio s tom biografijom da nije nakon toga imao potrebu pisati. Sada radi isključivo za televiziju jer je rekao da mu treba odmor od pisanja, istraživanja i kopanja.

Imao je rokove koje je morao poštivati a prikupio je puno podataka, pokušao se upoznati s Princeom ali nije uspio, to ga je i malo frustriralo. Ipak, kaže da se puno dao u tu biografiju i da će to vjerojatno ostati u njegovom životu kao jedna od najopsežnijih stvari koje je odradio. Preporučam da knjigu čitate uz slušanje glazbe Princea, što je preporuka i urednice.

Foto: GH

O Mattu Thorneu

Poznavajući Matta Thornea i njegov rad, rekla bih da je on jedan studiozan i štreberski nastrojen tip, pa je takav i pisac. Vrlo dobro obrazovan, te vrijedan čovjek koji želi svakom svojom knjigom dati više i bolje nije ni čudo da su svi toliko oduševljeni ovom knjigom, pa čisto da i vama prenesem dojam s citatom iz knjige: „U Warfield Theatru u San Franciscu Prince je napravio mjesta da Eric Leeds preuzme vodstvo u pjesmi Mutiny dok je on tražio telefonske brojeve od djevojaka iz publike, a potom su prešli na neobjavljenu Dream Factory, Andre Cymone doimao se da pjeva The Dance Electric, no ta pjesma sama nije imala toliku snagu ko kad njega nije bilo, kad je izvođena kao izravnija rock – pjesma od one iz Bostona.“

Prema knjizi dobijete dojam da je Prince jedan neizbježan glazbenik o kojem su ostali ovisili koje je otkrio, producirao i lansirao. Ustvari je Prince bio sveobuhvatna glazbena ličnost, netko tko je tu pop industriju na ovaj način i osmislio. Matt nije došao u Zagreb na promociju jer je u isto vrijeme ova ista knjiga bila objavljena u Berlinu pa je bio na toj promociji.

Matt Thorne koristi se desecima intervjua s Princeovim najbližim suradnicima (od kojih mnogi nikad prije nisu službeno progovorili) kako bi proučio svaku etapu 35-godišnje karijere, uključujući gotovo svaku pjesmu koju je Prince snimio.

Originalno je knjiga objavljena 2012. godine u Velikoj Britaniji, ovo izdanje uključuje niz dodataka: detaljan pregled kultne turneje (21 Noć u Londonu, O2 Arena, 2007.), prikaz dvaju albuma iz 2014. i Tidalova izdanja iz 2015. godine – ali i dva pogovora, od kojih je posljednji nastao posmrtno. Prince Matta Thornea najopsežnije je djelo o tome kontroverznom i samozatajnom umjetniku – i neizbježno štivo za svakoga Princeova poklonika.

Matt Thorne rođen je u Bristolu 1974. godine. Obrazovao se na Sveučilištu u Cambridgeu i na Sveučilištu St. Andrews. Nagrađeni je autor šest romana, od kojih je jedan adaptiran za film, i triju dječjih knjiga. S Nicholasom Blincoeom 2000. godine uredio je antologiju “Pozdravite svi nove puritance”, a s Borivojem Radakovićem i Tonyjem Whiteom uredio je zbornik “Hrvatske noći”. Voditelj je programa kreativnog pisanja na Sveučilištu Brunel u Londonu. Stalan je suradnik niza novina, televizijskih i radijskih emisija.

Kulturni retrovizor

Recenzije aktualnih kulturnih događaja, analize novih književnih naslova, kazališne kritike, osvrte na izložbe i umjetničke performanse donosi spisateljica i novinarka Danijela Stanojević.

Danijela Stanojević