Pet stoljeća sjećanja na seobe koje su povezale Hrvate

0 42
Putovanje “Po staza naših starih” održano je od 7. do 16. ovog mjeseca u znak sjećanja na velike seobe Hrvata s područja Središnje Bosne prema Gradišću u 16. stoljeću pred turskim osvajanjima. 
Sudionici putovanja prošli su kroz šest zemalja – Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Slovačku i Češku, zemlje koje su bile cilj seoba njihovih predaka, Gradišćanskih Hrvata. Na putu su im se pridružili i sudionici iz Domovine, a put ih je vodio od starog frankopanskog Bakra do Mokroga Haja u Slovačkoj. “Staze su više od pukog prisjećanja na velike seobe. One su istovremeno i kulturno, znanstveno-istraživačko, etnološko i povijesno putovanje tijekom kojega svaki dan obilazimo druga mjesta na našoj ruti, vezanoj uz Gradićanske Hrvate. Pritom domaćinima izvodimo prigodan folklorni program, plešemo, pjevamo himnu putovanja i družimo se s njima upoznajući jedni druge”, ističe Franjo Pajrić.

Povorka Staza u svakom je mjestu koje je posjetila primljena s oduševljenjem, a dočekali su ih mladi i stari, ljubitelji folklora i pjesme, ali i visoki dužnosnici poput zastupnika u mađarskome parlamentu Hrvata Matyasa Firtla. On je svečanu povorku dočekao u Šopronu.

“Velika je čast i veselje biti uz ovu karavanu koja pokazuje koliko su Hrvati živo prisutni u životu zemalja u kojima žive. Šopronski Hrvati njeguju i čuvaju svoju tradiciju, jezik i običaje te su upravo Staze dokaz našeg opstanka na ovim prostorima”, ističe Firtl.

Tijekom ovogodišnjih Staza, sudionici su nakon Bakra posjetili Rijeku, Grobnik, Vrbovsko, Draganić, Ozalj, Lasinju, Zaprešić, Šenkovec, Krapinu, Lepoglavu, Ivanec i Prelog. Nakon toga su, prešavši u Mađarsku obišli utvrdu Novi Zrin te sela Sumarton i Serdahel. Put ih je vodio preko Koljnofa i Šoprona do austrijskog Gradišća te Devina i glavnoga slovačkog grada Bratislave. Posljednjega dana putovanja došli su do češkog Brna te najsjevernijeg naselja koje su osnovali Hrvati – Mokrog Haja u Slovačkoj.