Tjedna kronika

0 28

Na summitu Jadranske povelje Plenković se sastao s Penceom

plenkovic_pence_foto_twitter_plenkovic

U Podgorici u Crnoj Gori održan je sastanak na vrhu predstavnika zemalja Američko-jadranske povelje: SAD-a, Hrvatske, Crne Gore i Albanije. S američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom sastao se i premijer Andrej Plenković. 

Plenković i Pence sastali su se na margini summita Američko-jadranske povelje koji se održao u najnovijoj članici NATO-a. “Razgovarali smo o odnosima Hrvatske i SAD-a, suradnji na obrambenom području te o koristi za gospodarsku i energetsku suradnju u okviru Inicijative triju mora”, kazao je Plenković novinarima. Govoreći o stanju hrvatskih oružanih snaga, istaknuo je da je za Hrvatsku važno da obrambeni proračun ide u smjeru povećanja, jačanja sigurnosnih sposobnosti čemu će zasigurno pridonijeti i novo ratno zrakoplovstvo.

“Na taj način je Hrvatska pouzdana članica NATO saveza i brine o svojoj sigurnosti”, kazao je šef hrvatske vlade koji je ocijenio da Hrvatska kao saveznica ima važnu ulogu u potpori drugih zemalja i u sudjelovanju u brojnim mirovnim misijama. “Hrvatska sudjeluje u misijama NATO-a u Poljskoj i Litvi. Uključeni smo i u misiju u Afganistanu i međunarodnu koaliciju u borbi protiv terorozma i Islamske države. To govori o kompatibilnosti naših ciljeva i odličnoj partnerskoj suradnji koju imamo sa SAD-om”, naglasio je premijer.

[/vc_column_inner][/vc_row_inner]

Prihvaćen prijedlog novog Zakona o hrvatskim braniteljima

PLenki Knin_Hrvoje Jelavic_PIXSELL

Uoči proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti Vlada je održala sjednicu u Kninu i potpisala 14 ugovora o dodjeli nepovratnih sredstava, u vrijednosti većoj od 180 milijuna kuna za projekte važne za gospodarski razvoj Grada Knina i Šibensko-kninske županije.

Na sjednicu je prihvaćen prijedlog novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, koji ujedinjuje statusna i materijalna prava svih branitelja i stradalnika. Osiguran je konsenzus između ministarstava branitelja, financija, rada i mirovinskog sustava, u partnerstvu s braniteljskim udrugama. Novi Zakon, među ostalim, daje braniteljima daleko povoljnije uvjete za raniji odlazak u starosnu mirovinu, a donosi i povećanje najniže mirovine.

Hrvatska - svjetski prvak u vaterpolu

SP u vaterpolu, Madjarska - Hrvatska

Hrvatska muška vaterpolska reprezentacija osvojila je naslov svjetskog prvaka nakon što je u finalu SP-a u Budimpešti svladala domaćina Mađarsku sa 8:6.

Sandro Sukno postigao je tri gola za Hrvatsku, dva Javier Garcia, a po jednoga Marko Macan, Luka Lončar i Maro Joković.

Za Hrvatsku je to drugi naslov u povijesti, točno 10 godina nakon Melbournea 2007. kada je u finalu također svladala Mađarsku.

  • image
  • image
  • image
  • image

NO COMMENTS