Tjedna kronika

0 16

Konferencija HNB-a i MMF-a u Dubrovniku

U organizaciji HNB-a i MMF-a u Dubrovniku je održana konferencija “Ubrzavanje realne konvergencije u središnjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi - uloga upravljanja i institucija”.

Uz predstavnike MMF-a i Svjetske banke te HNB-a, na konferenciji je sudjelovalo i 30 guvernera središnjih banaka i ministara financija iz središnje, istočne i jugoistočne Europe, predstavnici Europske komisije, Europske banke za obnovu i razvoj, Europske investicijske banke i drugih institucija, te ugledni stručnjaci sa sveučilišta Berkley, Columbia i drugih.

Chriistine Legarde, Andrej Plenković (Foto: PIXSELL/Grgo Jelavic)

S glavnom direktoricom MFF-a Lagarde sastao se i premijer Andrej Plenković. Razgovarali su o makroekonomskoj situaciji u RH te o mjerama koje se provode u cilju očuvanja financijske stabilnosti i održivosti javnih financija, a bilo je riječi i o aktivnostima i naporima koje Vlada čini kako bi se ubrzao gospodarski rast i povećala zaposlenost, priopćeno je iz Banskih dvora. Premijer je upoznao Lagarde s Nacionalnim programom reformi 2017., kao temeljnim dokumentom u provođenju strukturnih reformi i naglasio da je izlazak Hrvatske iz Procedure prekomjernog proračunskog manjka potvrda Vladine odgovorne fiskalne politike. Sugovornici su se složili da je važno nastaviti s provođenjem racionalne politike u javnim financijama, što je jedan od preduvjeta za pristupanje eurozoni i uvođenju eura.

Čilić drugi Hrvat u finalu Wimbledona

Prvi put u Wimbledonu, a drugi puta u karijeri, najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić borit će se za naslov pobjednika na Grand Slam turniru, nakon što je u petak u polufinalu svladao 29-godišnjeg Amerikanca Sama Querreyja sa 6:7 (6), 6:4, 7:6 (3) i 7:5 nakon dva sata i 56 minuta igre.

Marin Čilić (Foto: hrt.hr)

Zahvaljući petoj pobjedi nad Querreyjem u isto toliko dvoboja, Čilić je postao drugi hrvatski tenisač koji se probio do finala u All England Clubu, a u nedjelju će pokušati postati i drugi Hrvat s wimbledonskim naslovom koji je 2001. godine osvojio Goran Ivanišević u svom četvrtom finalu.

Čilić će u finalu igrati protiv sedmorostrukog wimbledonskog pobjednika Rogera Federera, koji je svladao Čeha Tomaša Berdycha, i do finala je došao bez izgubljenog seta.

 

  • image
  • image
  • image
  • image

NO COMMENTS