Tjedna kronika

0 162

Izvanredni povjerenik Ante Ramljak preuzeo Agrokor

Ante Ramljak_hrt

Izvanredni povjerenik Ante Ramljak preuzeo je upravljanje Agrokorom. Isplaćene su plaće zaposlenima, osiguran kredit kojim će se platiti dobavljači.

Za izvanrednog povjerenika predložila ga je Vlada, a Trgovački sud potvrdio je imenovanje i otvorio postupak izvanredne uprave nad Agrokorom. Ante Ramljak je financijski i gospodarski stručnjak nakon njegovog imenovanja premijer Andrej Plenković je s potpredsjednicom Martinom Dalić i ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem održao sastanke s dobavljačima, a zatim i bankarima. Dogovoreno je da se podmiruju naprije dobavljači kojima je blokiran račun te da se dućani Konzuma napune robom.

Ramljak na mjesto vladina povjerenika dolazi iz tvrtke Texo koja se bavi financijskim savjetovanjem. Prije toga bio je savjetnik ministra Čačića za energetiku. Radio je i sa Škegrom u njegovu Quaestus savjetovanju. Najduže se zadržao, 9 godina, u investicijskoj banci CAIB. A karijeru je počeo u lokalnoj brokerskoj kući.

Projekt za jačanje Slavonije

osijek Davor Javorovic PIXSELL

Mladi ljudi odlaze iz Slavonije, u potrazi za poslom i boljim životom. Vlada želi preokrenuti negativna demografska i gospodarska kretanja, poručio je premijer Andrej Plenković u Osijeku, gdje se prvi put sastao Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem. Ondje je premijer Plenković predstavio projekt koji bi gospodarski i demografski trebao ojačati Slavoniju.

Plenković je istaknuo da su poljoprivreda, regionalni razvoj, energetika, promet, malo i srednje poduzetništvo i ruralni razvoj prioritetne teme koje Vlada razmatra kada je riječ o slavonskim županijama te da je duh partnerstva s jedinicama lokalne i područne samouprave jedno od temeljnih načela Vladina rada.

Ova je Vlada spremna napraviti iskorak za Slavoniju kakav je ona zaslužila. Potezi koje napravili glede stabilizacije stanja u Agrokoru vrlo su relevantni za Slavoniju, a razvoj događaja potvrđuje ispravnost zakonskog pristupa i postupanja svih dionika u rješavanju toga problema, rekao je Plenković.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac rekla je kako je Vladin cilj ravnomjerniji razvoj Slavonije, povećanje privlačenja novca europskih strukturnih i investicijskih fondova te jačanje kapaciteta jedinica lokalne samouprave za realizaciju nacionalnih ptojekata i onih EU-a.

06.03.2017., Osijek - Slike s gradskih ulica.Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić poručio je da će Vlada učiniti sve kako bi Slavoniju dovela u vrh razvijenosti hrvatskih regija. Očekuje da će od 2,4 milijarde eura, koliko je Hrvatskoj na raspolaganju iz programa ruralnog razvoja, više od pola završiti na području slavonskih županija.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da je zadaća ministarstva pridonijeti olakšavanju načina i uvjeta poslovanja, kako bi se potaknula gospodarska aktivnost. Jedan od najboljih pokazatelja koliko nam je to važno jest projekt porezne reforme, s posebnim naglaskom na olakšavanje uvjeta poslovanja malim i srednjim poduzetnicima, jer se tijekom recesije pokazalo da su oni najranjiviji, rekao je Marić.

  • image
  • image
  • image
  • image