Tjedna kronika

0 150

U Saboru izglasovan tzv. lex Agrokor

Hrvatski sabor je sa 83 glasa ‘za, 46 glasova ‘protiv’ i 2 suzdržana glasa donio Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, poznatiji kao ‘lex Agrokor’.

Trgovačko će se društvo, propisuje zakon, smatrati od sistemskog značaja ako zapošljava više od 5000 radnika i ima obveze veće od 7,5 mlrd. kn. Svim društvima koja udovolje tim kriterijima, a nađu se u gospodarskim teškoćama, omogućit će se jednak pravni okvir za postupanje. Zakonom se uređuje postupak izvanredne uprave, čija su tijela sud, izvanredni povjerenik, savjetodavno tijelo i vjerovničko vijeće.

Zakon je već objavljen u Narodnim novinama, što znači da je njegova primjena već počela. U njega su uvrštena i tri amandmana HDZ-a koje je prihvatila Vlada. Jedan od njih – prema kojem banke koje daju svjež novac izvanrednoj upravi imaju prednost i u slučaju stečaja, izazvao je burne reakcije oporbe.

(Foto: PIXSELL/ Patrik Macek)

Predsjednica Kolinda Krabar-Kitarović u posjetu Irskoj

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila je u trodnevnom državnom posjetu Irskoj. Nakon susreta s irskim kolegom Michaelom D. Higginsom izjavila je da Hrvatska i Irska nisu za Europu više brzina i više slojeva već za Europu jednakopravnih država koje sudjeluju u izgradnji njezine budućnosti.

Raspravili smo nekoliko bitnih aspekata naših odnosa i našeg zajedničkog rada u okviru EU-a. Posebno smo razgovarali o europskom projektu, o europskim vrijednostima i našim stavovima koji su vrlo slični kada je riječ o tome kako bi europski projekt trebao ići dalje, kazala je predsjednica RH Grabar-Kitarović.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: hrt.hr)

Predsjednica se sastala s predstavnicima hrvatske zajednice. Poručila im je da je iseljeništvo vrlo važnu za zemlju, ali i da Hrvatska mora stvoriti uvjete za njihov povratak kako bi novostečenim iskustvima obogatili svoju domovinu. Kazala je i da je Irska dobar primjer kako izgrađivati odnos s dijasporom  te kako i u dijaspori živjeti domovinu, ali i kako privući ljude na povratak.

Govoreći o iseljavanju ljudi iz Hrvatske, posebice mladih, i činjenice da je Irska postala atraktivna destinacija za hrvatske iseljenike, predsjednica je izrazila zadovoljstvo što se nedavno u Zagrebu otvorilo irsko veleposlanstvo. Uvjerena je da će to pomoći razmjeni iskustava. Po njezinim riječima, Irska je znala poreznom politikom i ostalim potezima privući investitore i multinacionalne kompanije.

Plenković u Mostaru otvorio 20. međunarodni gospodarski sajam

Hrvatski premijer Andrej Plenković u Mostaru je otvorio 20. gospodarski sajam na kojem je Hrvatska zemlja partner. Na sajmu je izlagalo oko 800 tvrtki iz 30 zemalja.  

Otvarajući sajam, Andrej Plenković je kazao kako će Hrvatska biti najsnažniji lobist BiH u njezinu približavanju EU-u. “Taj pokušaj da BiH uhvati priključak za mene je ključan za funkcioniranje zemlje, njezin rast i razvoj, stabilnost i odnose konstitutivnih naroda. Budite sigurni da imate prijatelje koji će biti lobisti u europskim institucijama. To je dobro i za BiH i za RH”, rekao je Plenković.

Premijer Andrej Plenković (Foto: PIXSELL/ Hrvoje Jelavic)

Za Međunarodni sajam gospodarstva ocijenio je kako je iznimno respektabilna manifestacija koja pomaže snaženju gospodarskih odnosa dviju zemalja. Prošle godine robna razmjena između BiH i Hrvatske iznosila je 1,8 milijardi eura, pri čemu je BiH prvi vanjskotrgovinski partner Republici Hrvatskoj.

Hrvatski premijer je naveo da je Hrvatska petinu svojih ulaganja izvan zemlje usmjerila u BiH. To pokazuje koliko nam je BiH važna. Jedan od vrijednih primjera suradnje je Aluminij, kojemu je Hrvatska suvlasnik i kojemu želimo veću kvalitetu i poslovanje, dodao je Plenković koji je prije otvaranja sajma posjetio tu tvrtku.

  • image
  • image
  • image
  • image

NO COMMENTS