Tjedna kronika

0 190

Otvorena Zračna luka ``Franjo Tuđman``

Zračna luka "Franjo Tuđman"  Foto_Marko PrpicPIXSELL

Prigodnom svečanošću 21. ožujka je otvoren novi putnički terminal zagrebačke Zračne luke “Franjo Tuđman”. Prve će putnike dočekati 28. ožujka na ranojutarnjem letu u Dubrovnik. Gradnja novog terminala trajala je tri godine, stajala je oko 330 milijuna eura. 30-godišnju koncesiju dobio je francuski koncern, a planirani kapacitet je pet milijuna putnika na godinu.

Premijer Andrej Plenković izjavio je na svečanosti otvorenja kako je siguran da će predivna zračna luka pridonijeti imidžu Hrvatske, boljem dojmu svih onih koji nas posjećuju, daljnjem povećanju broja turista. “Vjerujem da će ova zračna luka biti poticaj da dovršimo projekte i u Dubrovniku i u Splitu te drugim zračnim lukama, na čemu radi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture”, kazao je premijer.

Zračna luka “Franjo Tuđman” ima 65.000 m2 površine, a projektirana je za 5 milijuna putnika godišnje s mogućnošću širenja do 8 milijuna putnika. U novu zgradu ugrađeno je 35.000 prostornih metara betona, a 40.000 prostornih metara u vanjske radove, kao i 5.000 tona armature. Zgrada ima četiri etaže i osam avionskih mostova za ukrcaj putnika, dva za domaće i šest za međunarodne letove, 30 šaltera za prijavu na let, 23 šaltera za kontrolu putovnica, a oko zgrade je i 1100 parkirališnih mjesta.

 

Agrokor i dalje tema tjedna

Agrokor_Boris Scitar_Vecernji list_PIXSELL

U nastavku potresa u Agrokoru, proteklog tjedna održan je sastanak 19 najvećih dobavljača  s potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić i ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem. Na sastanku je vrlo jasno rečeno da dobavljači traže i očekuju prije svega znatno bolju komunikaciju i s Agrokorom i s bankama i Vlada ih u tome u potpunosti podržava. Dobavljači kao ključna karika u daljnjem punjenju polica Agrokorovih trgovina, o njima sasvim sigurno ovisi budućnost Agrokora i moraju biti uključeni u razgovore o planu restrukturiranja, što u ovom trenutku još uvijek nije slučaj. Od Vlade su dobili potporu za sudjelovanje .u pregovorima o raspletu krize te o planovima restrukturiranja.

Dalić najavila novi zakon koji se tiče velikih tvrtki

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić na konferenciji za novinare govorila je o dosadašnjim Vladinim aktivnostima vezanim za očuvanje stabilnosti hrvatskoga gospodarstva. Istaknula je da je odgovornost za pronalaženje načina, modela i metoda rješavanja poslovnih

Ministrica gospodarstva - Foto HRT

teškoća u koncernu Agrokor prije svega na upravi i vlasniku kompanije, zbog 40.000 zaposlenika Agrokora u Hrvatskoj i oko 5000 kompanija-dobavljača koje posluju s Agrokorom i koje o njemu ovise. Najavila je i da se priprema zakon koji  bi se potencijalno mogao primijeniti na bilo koju kompaniju u Hrvatskoj koja ima više od 8000 zaposlenika, bilo samostalno ili kao grupa, te koja ima više od milijardu eura duga koji više ne može samostalno i uredno otplaćivati.

Tim zakonskim prijedlogom stvara se procedura koja u ograničenom razdoblju osigurava uvjete za transformaciju kompanije uz pravedan i fer tretman svih postojećih vjerovnika. Pritom se u toj proceduri stvaraju pravni uvjeti da se u najkraćem mogućem roku od pokretanja postupka koji bi se predvidio zakonskim prijedlogom, stvore uvjeti za isplatu dobavljača za isporučenu robu i usluge i stvore pravni uvjeti za normalno poslovanje kompanije dok traje njezino poslovno, vlasničko, financijsko i drugo restrukturiranje, rekla je.

Kako je napomenula, ovaj zakonski prijedlog ne priprema se specifično za Agrokor niti za Ivicu Todorića, no ako bi situacija u Agrokoru to zahtijevala, tada bi se takav zakon primijenio i na njih.

  • image
  • image
  • image
  • image