Tjedna kronika

0 121

Odluka Ustavnog suda o pobačaju

(Foto: hrt.hr)

Ustavni sud RH donio je rješenje da se ne prihvaćaju prijedlozi za ocjenu suglasnosti s Ustavom zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece. Nalaže se Hrvatskom saboru da u roku od dvije godine donese novi zakon, no njime Sabor ne može zabraniti prekid trudnoće.

Tzv. zakon o pobačaju, službenog naziva Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, donesen je još 1978. a njegovu ocjenu ustavnosti 1991. zatražila je udruga Hrvatski pokret za život i obitelj. Ponovila ga je u listopadu prošle godine udruga “U ime obitelji”. Pozvali su se na činjenicu da Ustav štiti pravo na život, a smatraju da pojam ljudsko biće obuhvaća nerođenog i rođenog čovjeka.

Osnivanje Vijeća za suočavanje s prošlošću

Vlada je osnovala Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima od Drugog svjetskog rata do proglašenja neovisnosti, a premijer Andrej Plenković poručio je kako je rad Vijeća, koliko god na prvi pogled djelovalo da brine o prošlosti, usmjeren na budućnost i nadilaženje društvenih podjela.

(Foto: hrt.hr)

 

“Kao i mnoga druga europska društva Hrvatska se još uvijek suočava s teškim posljedicama naslijeđa nedemokratskih režima sustava 20. stoljeća, a u javnosti postoje značajno različita tumačenja prošlosti koja nisu uvijek utemeljena na znanstveno valoriziranim istraživanjima i stručnim raspravama”, kazao je Plenković u obrazloženju osnivanja Vijeća.

Postignut dogovor Vlade i sindikata

ministar Tomislav Ćorić (Foto: hrt.hr)

Vlada i sindikati javnih službi dogovorili da će do kolovoza, kada bi se trebali dogovoriti o novom temeljnom kolektivnom ugovoru, produljiti stari, ali uz pojedine izmjene kojim će se stari kolektivni ugovor uskladiti s novim Zakonom o radu.

  • image
  • image
  • image
  • image

  • Ustavni sud
  • Vijeće za suočavanje s prošlošću
  • Vlada i sindikati
S. Ivković
S. Ivković

NO COMMENTS