Tjedna kronika

0 160

Predsjednica: Od Rusije ne smijemo raditi neprijatelja

U Münchenu je počela 53. sigurnosna konferencija na kojoj sudjeluje nova američka administracija. Na skupu  sudjeluje i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je na marginama konferencije o sigurnosti održala niz bilateralnih sastanaka s predsjednicima i šefovima država.

(Foto: PIXSELL/TobiasHaseDPA)

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na skupu o novoj ulozi Balkana u budućnosti euroatlantske sigurnosti. Održala je središnji govor večeri i upozorila na ponovnu destabilizaciju jugoistočne Europe. Upozorila je na prijetnju Rusije koja se miješa u unutarnje poslove država ovog dijela Europe.

“Pristup na dva kolosijeka jest u jednu ruku čvrsto braniti načela međunarodnog prava, ali u drugu ruku surađivati s Rusijom. To govorim od samog početka, samo što su se katkad moje riječi interpretirale ovisno o situaciji. Od Rusije ne smijemo raditi neprijatelja. Svakako smo zainteresirani i za gospodarsku suradnju, ali i želimo snažnji dijalog s Rusijom kako o stanju na jugoistoku Europe, tako i o stanju u Siriji, borbi protiv terorizma i svih ugroza sigurnosti u svijetu”, izjavila je novinarima.

Poboljšane prognoze za RH

Europska komisija u zimskim ekonomskim prognozama povećala je procjene rasta hrvatskoga gospodarstva, za prošlu godinu +2,8%, a za ovu godinu 3,1. Očekuju znatan rast investicija, smanjenje nezaposlenosti i javnog duga. S ovim postocima Hrvatska je na visokom šestom mjestu od 28 članica, ispred nje su Rumunjska, Mađarska i Poljska, Malta i Luksemburg.

(Foto: PIXSELL/Davor Javorović)

Za premijera Andreja Plenkovića to je dobra vijest. ”Drago mi je da se procjene EK podudaraju s brojnim projekcijama i procjenama koje smo radili prilikom izrade proračuna za 2017., projekcijama za 2018. i 2019.  Nastavit ćemo rad na fiskalnoj konsolidaciji, poticati sve što utječe na rast i razvoj i drago mi je da se procjene EK uglavnom podudaraju s našima”, izjavio je premijer Plenković.

Konačno Pelješki most

Vlada je obećala – na jesen počinju radovi na cestovnom povezivanju južne Dalmacije s ostatkom zemlje, a trebali bi završiti do 2021., dok bi gradnja samog Pelješkog mosta trajala tri godine. Donesena je odluka o financiranju ovog projekta vrijednog malo više od 420 milijuna eura.

(Foto: hrt.hr)

Preminuo Marko Veselica

Marko Veselica, istaknuti ekonomist i političar kojega su zbog angažmana i zatvaranja u vrijeme Hrvatskog proljeća proglasili ‘hrvatskim Mandelom’, preminuo je nakon duge i teške bolesti.

Marko Veselica (Foto: PIXSELL/Slavko Midzor)

Kao istaknutog sudionika Hrvatskog proljeća pod optužbom za “hrvatski nacionalizam” uhitile su ga jugoslavenske komunističke vlasti 1972. godine i osuđen je na višegodišnji zatvor. Za Amnesty International bio je “zatvorenik savjesti”. Nakon izlaska iz zatvora bilo mu je zabranjeno javno istupanje te je ponovno 1981. uhićen i osuđen na zatvor zbog potpisivanje peticije kojom se tražilo puštanje političkih zatvorenika te intervjua njemačkom “Der Spiegelu” pod naslovom “Hrvatsko pitanje – smrtna bolest Jugoslavije”.

Sveukupno je u jugoslavenskim zatvorima proveo više od 12 godina, a nakon izlaska nije htio pobjeći iz SFRJ u emigraciju jer bi ga, kako je rekao prijateljima, ubili jugoslavenski agenti. Bio je zastupnik u Hrvatskom saboru od 1995. do 2000. godine.

  • image
  • image
  • image
  • image

  • Glas Hrvatske
  • Pelješki most
  • Preminuo Marko Veselica
  • Rast hrvatskog gospodarstva
  • Tjedna kronika
S. Ivković
S. Ivković