Predsjednica s hrvatskim iseljenicima u Švedskoj

0 289

U sklopu službenog posjeta predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s hrvatskim iseljenicima koji žive u Kraljevini Švedskoj te je naglasila kako su aktivnosti hrvatske zajednice u Švedskoj i dvadesetak društava ujedinjeno u čvrsti savez koji njeguje hrvatsku kulturu i prava Hrvata u Švedskoj hvalevrijedne.

Hrvati u Švedskoj unaprijedili su suradnju između dvije države, smatra Grabar Kitarović.

Tom prigodom, u Stockholmu je uručila odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske monsinjoru dušobrižniku i koordinatoru za inozemnu pastvu u Skandinaviji Stjepanu Biletiću.

Uručila je i povelju RH Hrvatskom kulturnom društvu “Matija Gubec” za osobite i višegodišnje zasluge u promicanju hrvatske baštine, jezika, kulture i sporta te očuvanju hrvatskog identiteta u Švedskoj.

U Göteborgu i Malmöu Predsjednica će uručiti Povelju Republike Hrvatske hrvatskim kulturnim i sportskim društvima i udrugama koji djeluju na tom području: Hrvatskom društvu “Velebit”, Hrvatskom športskom kulturnom društvu “Croatia – Katarina Zrinski”, Hrvatskom kulturnom društvu “Jadran” i Nogometnom klubu “Croatia Malmö”, kao i krovnom Savezu hrvatskih društava u Kraljevini Švedskoj.

Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske - dodjeljuje se hrvatskim i stranim državljanima za osobite zasluge za zdravstvo, socijalnu skrb i promicanje moralnih društvenih vrednota (Foto: GH)

Hrvati su dali svoj doprinos izgradnji moderne Švedske

- Radujemo se što sudjelujemo u značajnom i povijesnom događaju – da nam je konačno i to nakon više od četvrt stoljeća postojanja slobodne i demokratske Hrvatske došla u posjetu najviša predstavnica naše prve domovine i koja nas istinski želi sresti i upoznati – tom je prigodom u hrvatskom Veleposlanstvu u Stockholmu izjavila Diana Vukušić, predsjednica Saveza hrvatskih udruga u Švedskoj.

 - Iza sebe bilježimo skoro šest desetljeća prisutnosti hrvatskog čovjeka u izgrađivanje nove domovine Švedske, a uz svjestan rad na očuvanju nacionalnog identiteta, posebice hrvatskog jezika i odgajanje mlađih naraštaja u svjesne ljude svog podrijetla, ostali smo ono što jesmo – zaključuje Vukušić.

Diana Vukušić (Foto: GH)

Hrvatski savez u Švedskoj želi okupljati Hrvate i izgrađivati zajedništvo, ne samo u Švedskoj, nego i povezivanjem s Hrvatima u svijetu, prvenstveno preko Hrvatskog svjetskog kongresa, čiji su jedan od utemeljitelja, objašnjava Vukušić. U Švedskoj živi četiri generacije iseljenika i hrvatskih potomaka, posljedice političke emigracije, ekonomskog iseljavanja, kao  i prognanstva tijekom rata.

Tekst: Danijela Stanojević

  • Glas Hrvatske
  • Hrvati u Švedskoj
  • Savez hrvatskih društava u Švedskoj