Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

0 232

Pisac u Zagrebu, honestly?

Živite li pravim hrvatskim načinom života – to možete saznati u popularnom kvizu antropologinje i spisateljice, doktorantice sa Sveučilišta Goldsmith iz Londona, Andree Pisac. Napustivši znanstvenu karijeru u Londonu, pisanje za znanstvenike, zamijenila je pisanjem za puno širu publiku i tako je nastao njezin blog “Zagreb Honestly”.

-Kada Britanci kažu Honestly to može zapravo značiti, ma ti se šališ, oni misle Zagreb, zašto Zagreb? To je igra riječima jer je blog moja iskrena vizija Zagreba i  hrvatske kulture. Istovremeno to je i moj dišpet, kojim poručujem da mogu stvoriti život ovdje, da je Zagreb vrijedan toga i da  puno pruža, ispričala je Pisac.

U kvizu možete saznati koji ste hrvatski velikan ili velikanica te koji je vaš alter ego (Foto: screenshot Zagreb Honestly)

“Koliko si Hrvat?”

Kviz ” How Croatian are you?” ima 15 pitanja koja analiziraju svakodnevni život osobe koja ga rješava, a svaki odgovor je duhovit, kazala je Pisac. Posljednji kviz „Which famous Croatian person are you?“ otkrivaju koji hrvatski velikan ili velikanica je vaš alter ego. -Kada se dođe do rezultata dobije se i kratka povijesna crtica. Tako svi koji nisu dobro upoznati s hrvatskom povijesti i kulturom  mogu nešto naučiti, kazala je autorica kviza.

Kviz How Croatian are you“ ima 15 pitanja koja analiziraju svakodnevni život osobe koja ga rješava, a svaki odgovor je duhovit (Foto: screenshot)

Hrvatski mentalitet šokira strance

Puno razgovara sa strancima, koji su se doselili u Hrvatsku te zaključuje kako je njima najveći kulturalni šok, hrvatski mentalitet. Pisac izdvaja dva osnovna stereotipa o Hrvatima. -Hrvati su ljudi koji sve svoje aktivnosti i društvene odnose zasnivaju na solidarnosti i  kolektivnom mentalitetu, za razliku od Britanaca koji su orijentirani prema sebi. I mi se znamo sami sebi smijati jer živimo s roditeljima do 40 godine, a to je i Britancima neshvatljivo. Kao i činjenica da se ovdje roditelji trude nešto ostaviti u nasljedstvo svojoj djeci. Britanci to nemaju, oni otplate kredit, a kada dođu u mirovinu svoju kuću prodaju i odlaze živjeti u Španjolskoj. Nemaju u svom mentalitetu da nešto grade kako bi ostavili svojoj djeci, govori o razlikama u mentalitetima Britanaca i Hrvata antropologinja Pisac.

Antropologinja i spisateljica, doktorantica sa Sveučilišta Goldsmith iz Londona, Andrea Pisac vrativši se u Zagreb posvetila se promicanju hrvatskog načina života (Foto: Kristina Ivandić)

Neiscrpna Hrvatska

Na svom blogu “Zagreb Honestly” osim što svijet upoznajte s Hrvatima i hrvatskim načinom života, predstavlja  ga i turistički.  - Za mene je osnovno upoznavanje lokalne kulture i ulaženje u mikropore društva“, kazala je Pisac.  Stranci se kod nas dobro osjećaju zbog naše otvorenosti i topline, smatra, a istovremeno oni se jako čude što ih pozivamo u svoj dom. Nakon putovanja u Hrvatsku stranci gaje dugoročna i topla sjećanja. Pisac je shvatila da je za nju prezentiranje hrvatske kulture i pisanje o njoj neiscrpan izvor tema.

Hrvatski način života neiscrpan je izvor tema za Andreu Pisac (Foto: screenshot)

Osim bloga, piše  romane. Hrvatska se u njima pojavljuje kao mjesto iz kojeg se odlazi ili u koje se vraća. – Bitni su spojevi i konflikti između različitih pozadina. Moji likovi uvijek su multikulturalni, iz Hrvatske potječu iskusili su život ovdje i suočavaju se s drugom kulturom, pojasnila je.

Dugo je živjela na relaciji Zagreb-London. Osim što je tamo doktorirala, neko vrijeme predavala je na odsjeku za antropologiju Sveučilišta Goldsmith gdje se bavila istraživanjem kockarnica i kartaških igara u Europi. Ističe da bilo kakav život izvan domovine utječe na čovjeka na odličan, ali i nepovratan način. „Jednom kad osjetiš razliku i vidiš kako je na drugim mjestima, događa ti se da počneš upoznavati druge kulture. To svakoga obogaćuje i potiče na promatranje svoje kulture iz druge perspektive, na bolje razumijevanje sebe samih, pojasnila je Pisac.

- Hrvatska će postojati sve popularnija, a hrvatski način života postat će sve traženiji na globalnoj razini. Sve što je nama Bogom dano, stranci to tek počinju otkrivati, kao načine života kojima treba stremiti jer povećavaju kvalitetu života, zaključila je Pisac.

 • image
 • image
 • image
 • image

 • Andrea Pisac
 • Blog
 • Glas Hrvatske
 • How Croatian are you
 • hrvatski mentalitet
 • hrvatski način života
 • London
 • Ovdje Hrvatska a tko je tamo
 • Zagreb honestly
I. Perkovac
I. Perkovac

NO COMMENTS