Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

0 237

Hrvatsko - češko društvo u 25. godini postojanja

Autori Vlatka Banek i Marijan Lipvac na promociji knjige "25 godiina hrvatsko-čeških veza" (Foto: Tony Hnojčik)

Hrvatsko- češko društvo proslavilo je 25. godišnjicu osnutka promocijom knjige Hrvatsko- češko društvo: Prvih 25 godina, autora Marijana Lipovca i Vlatke Banek. 

Hrvatsko-češko društvo u 25. obljetnici jača veze dviju zemalja (hcdzg.hr)

Knjiga donosi pregled aktivnosti i djelatnosti udruge koje su tijekom četvrt stoljeća usmjerene na jačanje hrvatsko- čeških veza. U knjizi su u nekoliko različitih cjelina prikazani  prijateljski odnosi Hrvatske i Češke kroz stoljeća, s posebnim naglaskom na one od 1992. godine.

Uz temeljni cilj, jačanja hrvatsko- čeških veza, društvo provodi brojne aktivnosti, akcije i projekte kako bi se dva naroda bolje upoznala i produbila prijateljske odnose. Tijekom 25 godina organiziralo je više od stotinu predavanja, tribina, promocija knjiga i časopisa. Objavilo je i sedam knjiga: knjigu govora Václava Havela ”Sve je moguće” te knjige “Biskup Duh, Jan Amos Komenský i Hrvati”, “Češka kroz ključanicu” i “Češki mozaik” te “Malostranske pripovijesti”. Od 2011. godine jednom godišnje  izlazi i glasilo društva “Susreti” – specijalizirani časopis posvećen češkim i hrvatsko-češkim temama.

Na inicijativu društva u Češkoj su podignuti spomenici hrvatskim velikanima – Vladimiru Prelogu, Andriji Mohorovičiću, Stjepanu Radiću, Nikoli Tesli i Josipu Jurju Strossmayeru u Pragu te Josipu Jelačiću u Napajedli i Nikoli Šubiću Zrinskom u Jindřichovu Hradecu. Na prijedlog društva u Zagrebu su imenovane Stube biskupa Duha, prvoga zagrebačkog biskupa s kojim počinju hrvatsko-češke veze. Zalaganjem Hrvatsko- češkog društva biskup Duh dobio je  i spomenik u Dubravi kraj Vrbovca, a u Zagrebu je postavljena spomen-ploča u čast Marije Radić.

Predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac

“Hrvati su od Čeha uvijek mogli puno naučiti, jer jednostavan recept za uspjeh je ugledati se na bolje od sebe. I sam je Stjepan Radić rekao da od Čeha možemo naučiti kako se pametno gospodari, radi i trguje i kako se stvara narodna sloga. Ono što karakterizira Čehe je umjereni napredak u granicama zakona, a to je ono što nedostaje Hrvatskoj. Lijepo je čitati češku književnost, gledati češke filmove, piti češko pivo, ali da bi nam bilo bolje – treba nam više češkog mentaliteta. Kada je rad u pitanju i naše društvo se trudi slijediti Čehe. Iako smo Hrvati,  radimo kao Česi i tada uspjeh ne izostaje”, istaknuo je predsjednik Hrvatsko- češkog društva Marijan Lipovac.

Tradicija i običaji zagrebačkih Čeha (Foto: Čečka beseda Zagreb)

Uz višegodišnji kulturni angažman i očuvanje baštine dvaju država, Hrvatsko-češko društvo ne zaboravlja one koji su godinama pomagali društvu  i zajedno surađivali na poboljšanju i razvoju hrvatsko- čeških odnosa te im dodjeljuje  nagrade  za životno djelo, nagradu za područje umjetnosti, znanosti, književnost i bohemistiku te za publicistiku i medije.

U svom radu Hrvatsko- češko društvo surađuje s udrugama češke manjine u Hrvatskoj kao što su Češka beseda Zagreb i Vijeće češke nacionalne manjine Grada Zagreba te sa češkim veleposlanstvom u Hrvatskoj i hrvatskim veleposlanstvom u Češkoj. Također, društvo surađuje i s udrugom Češko- hrvatskim društvom, Udrugom građana hrvatske narodnosti u Češkoj te s Moravskim Hrvatima.

  • image
  • image
  • image
  • image

  • Hrvatsko češko društvo
  • Marijan Lipovac
  • Vlatka Banek
I. Perkovac
I. Perkovac