Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

0 158

Što Beču donosi Godina kulture Austrije i Hrvatske?

Na otvorenju Godine kulture Austrije i Hrvatske bila je i Edith Mock, supruga Aloisa Mocka (Foto: Snježana Herek)

U Beču je, 14. veljače, službeno otvorena Austrijsko-hrvatska kulturna godina, manifestacija snažnog integracijskog karaktera, ujedno i prigoda za jačanje veza između Austrije i Hrvatske. Kulturnu godinu 2017. inicirali su hrvatsko i austrijsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Pod krilaticom ”Zajedno u kulturi” obje će zemlje svoje bogato kulturno stvaralaštvo predstaviti u Austriji.

“Ovo je posebna godina za naše odnose jer 2017. obilježavamo 25. obljetnicu i međunarodnog priznanja Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Austrije”, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier u bečkom klubu Porgy and Bess u kojemu je i službeno otvorena “Godina kulture Austrija-Hrvatska 2017″.

”Hrvatske institucije pripremaju u Austriji brojne manifestacije iz različitih područja umjetničkog i kulturnog stvaralaštva koje će trajati cijele godine, od siječnja do prosinca, a težište će biti na ženskom stvaralaštvu”, istaknula je hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković.

Šef austrijske diplomacije Sebastian Kurz rekao je da je namjera tog projekta, utemeljenog prije tri godine, bogatim kulturnim sadržajima predstaviti suvremena događanja u kulturi te putem kulture pridonijeti boljem međusobnom poznavanju i razumijevanju, a sve s ciljem daljnjeg unaprjeđenja dobrih bilateralnih odnosa dviju zemalja.

Austrija spremno dočekala Godinu kulturne suradnje Austrije i Hrvatske (Foto: Snježana Herek)

”Sedamdeset tisuća ljudi hrvatskog podrijetla u Austriji, peta su najveća skupina stranaca s austrijskim državljanstvom”, istaknuo je Kurz u razgovoru s hrvatskim potpredsjednikom Vlade, koji smatra da će otvorena manifestacija imati snažan integracijski aspekt.

Ministri vanjskih i europskih poslova Hrvatske i Austrije Davor Ivo Stier i Sebastian Kurz (Foto: Snježana Herek)

Središnje teme razgovora dvojice ministara bile su bilateralni odnosi dviju zemalja, Europska unija i stanje na jugoistoku Europe, jačanje dobrosusjedskih odnosa i rješavanje bilateralnih sporova.

Obostrano su ocijenili da su bilateralni odnosi dviju država izvrsni i na visokoj razini te da ih karakterizira prijateljstvo, partnerstvo i razumijevanje, koje se očituje i u broju dolazaka austrijskih turista u Hrvatsku te kroz gospodarsku suradnju, jer je poznato da je Austrija drugi najveći ulagač u hrvatsko gospodarstvo.

”Austrijsko-hrvatska godina kulture odlična je prigoda da podsjetimo kako dijelimo zajedničke vrijednosti i ono što je još važnije da danas u Europskoj Uniji dijelimo i budućnost”, zaključio je Davor Ivo Stier.

  • image
  • image
  • image
  • image

  • Davor Ivo Stier
  • Godina kulturne suradnje Austrije i Hrvatske
  • Sebastian Kurz
  • Vesna Cvjetković
I. Perkovac
I. Perkovac