Noć knjige u Hrvatskoj matici iseljenika

0 226
Liv je sjajan novelistički prvijenac australske spisateljice hrvatskog podrijetla Morgan Yasbincek Foto Kristina Ivandić

Ove godine, šesta po redu  manifestacija Noć knjige, slavi knjige, njihove autore, čitanje i čitatelje, a trajat će od 21. do 24. travnja. Obuhvatit će Dan hrvatske knjige te Svjetski dan knjige i autorskih prava. Četiri dana, koliko traje Noć knjige, sva pozornost bit će usmjerena na ljepotu i značenje pisane riječi, raznolikost svjetova pod tvrdim koricama i radost njihova otkrivanja.

U najduljoj kulturnoj noći u Hrvatskoj sudjelovat će i Hrvatska matica iseljenika koja u čitateljev fokus smješta književnost hrvatskoga iseljeništva.

Noći knjige pridružili su se velikom izložbom nakladničke djelatnosti svih hrvatskih iseljeničkih zajednica za četrdesetak zemalja svijeta.

- Imat ćemo i segment posvećen hrvatskim autohtonim manjinama te žanrovsku podjelu od autobiografija do vrhunskih književnih djela. Noći knjige dominira okrugli stol “Pun kofer knjiga” na kojem će u petominutnom izlaganju vrhunski teoretičari, novinari, recenzenti, prevoditelji, interpretirati što je zanimljivo u dvjestotinjak izloženih knjiga – najavila je  rukovoditeljica odjela za nakladništvo i urednica Hrvatskog iseljeničkog zbornika Vesna Kukavica.

U šetnji Zagrebom  od Europskog trga do Avenije Većeslava Holjevca, učenici iz hrvatske osnovne škole Katarina Zrinski iz Serdahela i njihovi domaćini čitat će iz knjige “Hrvati izvan domovine”, istaknutog nekadašnjeg predsjednika Hrvatske matice iseljenika i zagrebačkog gradonačelnika Većeslava Holjevca. Njemu je i posvećena ovogodišnja Noć knjige u Matici, u čast stote obljetnice njegova rođenja i 50. obljetnice izlaska knjige Hrvati izvan domovine.

Kukavica je istaknula kako je ta knjiga nastala 1967. godine i do sada je najcitiranija hrvatska znanstvena knjiga.

- Inozemna Croatica u svijetu nastaje na 12 jezika. Uz engleski, španjolski, njemački u Noći knjige čitat će se i na drugim jezicima na kojima pišu Hrvati i građani hrvatskih korijena ili pak strani autori koji iz nekih razloga obožavaju hrvatsku kulturu – rekla je Kukavica.

Rukovoditeljica odjela za nakladništvo i urednica Hrvatskog iseljeničkog zbornika Vesna Kukavica između dvjestotinjak knjiga otkrila nam je najzanimljivije naslove Foto Kristina Ivandić

Noć knjige u HMI namijenjena je, istaknuli su organizatori, svim čitateljima koji se zanimaju za književnost s migrantskom pozadinom.

- Lani smo pretrčali kroz 3600 stranica. Računamo da ćemo i ove godine u zanimljivim interpretacijama stručnjaka koji se bave iseljeničkom knjigom, preći tisuće i tisuće stranica koje govore o životu hrvatskih ljudi u četrdesetak zemalja svijeta – zaključila je Kukavica.

Inozemna Croatica u svijetu nastaje na 12 jezika Foto Kristina Ivandić

Noć knjige, zatvorit će Dan otvorenih vrata matice iseljenika. Susret i predstavljanje Matičinih dugogodišnjih suradnika koji su svojim stručnim, umjetničkim i drugim djelovanjem pridonijeli ugledu te institucije u Hrvatskoj i izvan njenih granica.