Nakon više od 4 godine stanke održana sjednica MMO

0 90
(Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan RH)

Održavanje 13. sjednice Međuvladinog mješovitog odbora (MMO) je “jasan pokazatelj pozitivnog pomaka u odnosima između naših država”, istaknuo je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, ujedno i supredsjedatelj hrvatskog dijela MMO-a

“Hrvatska manjina u Mađarskoj i mađarska manjina u Hrvatskoj uživaju visoku razinu manjinskih prava te se i u europskim okvirima teško može pronaći bolji primjer zaštite nacionalnih manjina, sukladan svim ratificiranim međunarodnim konvencijama i najvećim standardima zaštite”, rekao je Milas.

“To je potvrđeno i u studenom 2016. u Beču, na tematskoj sjednici Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), gdje su hrvatska i mađarska strana imale prigodu predstaviti taj Odbor kao ogledni primjer drugim državama”. Milas se nada da će se pokazati da se ta suradnja nastavlja i unaprjeđuje kroz tradicionalno dobru priču na polju kulture, obrazovanja, kroz prekograničnu suradnju i kroz ono što je, kako vjeruje jako važno, a to je razvoj prometne infrastrukture.

Povjerenik ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske i supredsjedatelj mađarskog dijela MMO-a Ferenc Kalmar rekao je kako Odbor nije bio u mogućnosti sastati se u protekle četiri godine “prije svega zahvaljujući političkom okruženju u kojem je Hrvatska tada bila”, no i da su usprkos tome održavani kontakti između dviju strana.

Kalmar je otkrio da u Mađarskoj sudjeluje u radu još šest takvih odbora, no da onaj s Hrvatskom najbolje surađuje.

“Htio bih istaknuti da u Europi postoje razmišljanja prema kojima bi trebalo zapravo na istoj razini upravljati pitanjem autohtonih manjina i onih migranata koji sada dolaze u Europu. Mi držimo da to nije ispravno i da se to poravnavanje ne bi trebalo činiti.”

 

Ferenc Kalmar istaknuo je i činjenicu da je u Mađarskoj ova godina proglašena godinom Ladislava Svetog, kralja koji je u zajedničkoj prošlosti od velikog značaja za obje države te da je vrlo važno zajedno proslaviti tog vladara koji je i utemeljio Zagrebačku biskupiju.

Supredsjedatelj mađarskog dijela MMO-a Ferenc Kalmar i državni tajnik Zvonko Milas  (Foto: GH)

Zaključci sa sjednice Odbora bit će upućeni dvjema vladama te će im služiti kao instrument za daljnje unaprjeđenje odnosa između država, zaključio je Milas.

MMO je osnovan temeljem sporazuma između Hrvatske i Mađarske o zaštiti prava manjina, s ciljem praćenja provedbe sporazuma. Njegove članove su imenovali vlade RH i Mađarske, a čine ga predstavnici nacionalnih manjina i predstavnici resornih ministarstava.

Izvor: HINA/GH