Na valovima staroga kraja

0 183

Dan hrvatske kulture u Lendavi

Dan hrvatske kulture u Lendavi ( Foto: facebook HKD Pomurje)

U Lendavi je održan Dan hrvatske kulture. Priredbu je organiziralo Hrvatsko kulturno društvo “Pomurje” koje u Lendavi okuplja Hrvate već trinaest godina. Cilj društva je njegovati hrvatski jezik, kulturu i tradiciju te biti most između dviju država.
Ove godine manifestaciju je uvečala, zahvaljujući i višegodišnjoj suradnji Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije s Turističnom zvezom Lendava, svečanost postavljanja Pisanice od srca ispred panoramskog tornja Vinarium iznad Lendave.
Otvorena je i izložba slika “Podravina Lendavi od srca” te je održan koncert Folklornog ansambla “Ivan Goran Kovačić” iz Zagreba.

Spomenik materinskom jeziku

U Santovu predstavljen Rječnik santovačkih Hrvata  (Foto:Branka Pavić Blažetin)

U Santovu je predstavljen “Rječnik govora santovačkih Hrvata”, životno djelo Živka Mandića u izdanju Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj.

Rječnik je spomenik maloj hrvatskoj zajednici koja polako nestaje, ali koju do danas krasi ljubav prema materinskom jeziku. Objavljen je u nakladi Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj, a recenzenti su mu dr. sc. Marko Samardžija i dr. sc. Živko Gorjanac .
Na 905 stranica Rječnik sadrži nešto više od dvadeset tisuća natuknica. Živko Mandić uz narječnu riječ bilježi naglasak i određuje njezino morfonološko mjesto, daje one glavne oblike promjenljivih riječi koje se razlikuju od onih u standardnom jeziku. Autor u rječniku objašnjava riječ standardnom riječju, te dodaje primjer natukničke riječi u rečenici u kojoj također bilježi akcente, čime omogućava korisniku odnosno čitatelju upoznavanje svekolikoga jezičnog blaga santovačkoga govora. Uz to, u Proslovu Rječnika daje kratak pregled povijesti Santova i santovačkih Hrvata, a navodi i važnije značajke santovačkoga govora.

  • image
  • image
  • image
  • image