Na valovima staroga kraja

0 143

Zajedno možemo bolje

Potpisana Povelja o prijateljstvu i suradnji (Foto: Facebook Hrvatski glasnik)

PredsjedniciHrvatske državne samouprave, Hrvatskog nacionalnog vijeća, hrvatskih društava Slovenije Ivan Gugan, dr. Slaven Bačić i Đanino Kutnjak u Pečuhu su 27. ožujka potpisali Povelju o prijateljstvu i suradnji.

Postupajući taj sporazumu duhu ideje o ujedinjenoj Europi izražavaju namjeru u partnerskoj i prijateljskoj suradnju u međusobnoj razmjeni stručnjaka, na područjima kulturne suradnje, znanstvene suradnje, suradnje na području gospodarstva, razmjene informacija, na području manjinskih pitanja, suradnje na području EU programa i projekata, sportske suradnje, suradnje između škola, djece i mladeži, suradnje udruga građana.
Đanino Kutnjak je naglasio da im je želja jasnije artikulirati zajedničke političke stavove, te planiraju stvoriti i materijalnu osnovu za buduće zajedničke projekte.
Ivan Gugan naglasio je kako će ured Hrvatske državne samouprave osigurati kadrovsku podršku zajedničkom projektnom uredu , a tome će pridonijeti i Hrvatsko nacionalno vijeće koje je s potporom Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, započelo s jačanjem kadrovskih kapaciteta.

Zlatka Gieler i dalje na čelu ZIGH

Zlatka Gieler (Foto: Petar Tyran)

Znanstveni institut Gradišćanskih Hrvata na godišnjoj skupštini potvrdio je Zlatku Gieler iz Trajštofa za predsjednicu društva.
Nastavak rada na gradišćankohrvatsko-njemačkom online rječniku prioritet je u radu insttuta ove godine. “To je glavni projekt koji nije samo važan za institut , nego za sve gradišćanske Hrvate”, rekla je GIeler.
Ovaj projekt ZIGH obavlja u suradnji s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu, a zbog velikog i sveobuhvatnog posla jezična komisija proširila je krug svojih suradnika.
Od ovogodišnjih projekata Znanstveni institut gradišćanskih Hrvata izdvaja se i objavljivanje knjige „Vile i viške“ autorice Silvije Bucolić.

  • image
  • image
  • image
  • image

NO COMMENTS