Na valovima staroga kraja

0 188

Josipovo - nacionalni blagdan Hrvata u Srbiji

Josipovo - Nacionalni blagdan Hrvata u Srbiji (Foto :Josip Stantić)

Blagdan svetog Josipa, jedan od četiriju praznika Hrvata u Srbiji, proslavljen je svetom misom u Franjevačkoj crkvi  te svečana akademijom u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici.

Svečanosti su uz predstavnike hrvatskih ustanova, institucija, udruga i crkve prisustvovali i predstavnici pokrajinske i lokalne vlasti.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća dr. Slaven Bačić  je posebno naglasio da je ovo zajednički blagdan za sve. “Na ovaj način danas imamo na proslavi u Subotici Hrvate iz Sombora, Srijema, Beograda, Niša. Sveti Josip je posebno štovan među Hrvatima u Bačkoj i to je dodatni razlog što je on za nas značajan praznik.”

On je u posebnoj izjavi rekao  da je nakon otvaranja spornih poglavlja u pregovorima Srbije i EU došlo do smanjenja napetosti između dvije zemlje, ali napominje da su ti odnosi “daleko od onoga kakvi bi trebali biti”, što se održavaa i na hrvatsku zajednicu Srbiji.

Uz Dane hrvatskoga jezika

Dani hrvatskoga jezika u Santovu (Foito: Facebook Hrvatski glasnik)

U okviru priredbi Dani hrvatskoga jezika u hrvatskim školama u Mađarskoj održana su natjecanja u znanju hrvatskoga jezika.

Hrvatska manjina i školovanje na hrvatskom jeziku stalna su tema promišljanja i djelovanja vodstva hrvatske zajednice u Srbiji. Sada je ta tema i znanstveno obrađena u doktoratu Subotičanke Aleksandre Prćić, koji je nedavno obranila na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

U svom doktorskom radu radu “Hrvatska manjina u Srbiji i školovanje na hrvatskom jeziku”, istraživala je bunjevačku subetničku skupinu, preciznije one Bunjevce koji sebe smatraju Hrvatima. Razgovarala je sa šezdesetšest kazivača, a oni su najvećim dijelom bili roditelji djece upisane u hrvatskojezične razrede, učitelji, nastavnici, ravnatelji škola.

Aleksandra Prčić (Foto: Josip Stantić)

O temi školovanja, ali i o odnosu prema vjeri kao markantnom čimbeniku identiteta Bunjevaca razgovarala je i sa svećenicima i časnim sestrama. Sugovornici su joj bili i članovi hrvatskog i mađarskog nacionalnog vijeća, te ugledni članovi hrvatske zajednice. Njihovi odgovori omogućili su uvid u problematiku manjinskog obrazovanja na svim razinama, te je kroz kazivanja dobila uvid u dinamiku odnosa aktera koji sudjeluju o organiziranju manjinskog obrazovanja.

  • image
  • image
  • image
  • image

NO COMMENTS