Na valovima staroga kraja

0 209

Grade se nove veze Hrvata u Mađarskoj s Hrvatima u BiH

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić boraviio je u dvodnevnom službenom posjetu Mađarskoj. Susreo s državnim tajnikom za sigurnost Ministarstva vanjskih poslova Mađarske Levente Benkőm. Brkić je zahvalio Mađarskoj na podršci koju pruža Bosni i Hercegovini u procesu pristupanja EU i NATO.

Visoka delegacija iz BiH u pečušskom uredu Hrvatske državne samouprave  (Foto:Facebook Radio Croatica)

Razgovarano je o trenutnoj sigurnosnoj situaciji u regiji, o činjenici da se EU u posljednjih nekoliko godina suočava s velikim izazovima kao što su izbjeglice, Brexit, ekonomska i financijska kriza, te da je politička stabilnosti i demokratski razvoj iznimno važan i da EU ne bi trebala zapostaviti BIH i zapadni Balkan.

Brkić je naglasio opredijeljenost BiH daljnjem jačanju regionalne suradnje i unapređenju dobrosusjedskih odnosa.

U sklopu posjeta, u pečuškom Uredu Hrvatske državne samouprave susreo se s s predsjednikom Ivanom Guganom koji je goste iz BiH upoznao s položajem hrvatske zajednice u Mađarskoj.

Brkić je poručio da je važno uspostaviti suradnju s hrvatskom zajednicom čije su subetničke skupine prije nekoliko stoljeća s prostora Bosne naselile mjesta u Mađarskoj u kojima i danas žive.

Snježana Herek primila nagradu Metron

“Svima zajedno srdačno vam hvala da ste osobno došli uveličati ovu svečanost kulture i zajedništva, koja mi izuzetno mnogo znači, i koja će zauvijek ostati u mom sjećanju – i podsjećati me – ne samo na gradišćanske Hrvate nego i na Metron, koji mi je uručen upravo u Godini kulture između Austrije i Hrvatske”, rekla je primajući nagradu dopisnica Glasa Hrvatske iz Austrije Snježana Herek.

Snježana Herek primila nagradu Metron ( Foto: Ema Filipović)

Snježana Herek aakreditirana je novinarka austrijske savezne Vlade, članica Hrvatskog i austrijskog novinarskog društva u Zagrebu i Beču, a s međunarodnim programom Hrvatskoga radija surađuje gotovo od njegovih početaka.

U obrazloženju nagrade stoji da su dodjelom Metrona željeli “..vrednovati i nagraditi dosadašnje djelovanje ove istaknute hrvatske novinarke s europskim pogledom, a posebno i austrijskim ‘štihom’ u promicanju znanja i informacija o hrvatskoj zajednici u Austriji, posebno gradišćansko-hrvatskoj”.

Hrvatski centar kulturnu nagradu Metron dodjeljuje od 2008. godine prisjećajući se dugogodišnjeg predsjednika Hrvatsko-gradišćanskog kulturnog društva u Beču Demetra Karalla, promicatelja pitanja hrvatskih nacionalnih manjina.

  • image
  • image
  • image
  • image

  • Glas Hrvatske
  • Na valovima staroga kraja
  • Slavica Štefić
S. Štefić
S. Štefić