Na valovima staroga kraja

0 59

U Zagrebu predstavljeni Hrvatsko-mađaraski i Mađarsko hrvatski rječnik

U Zagrebu predstavljeni Hrvatsko-mađarski i Mađarsko- hrvatski rječnik (Foto:  Glas Hrvatske)

“Mađarsko-hrvatski rječnik” Krešimira Sučevića Međerala, Tatjane Vukadinović, Irine Jurović i Margit Bernadett Vuk i “Hrvatsko-mađarski rječnik” Ernesta Barića i Janje Prodan trajna su vrijednost obaju naroda i kameni temeljci za još bolju hrvatsko-mađarsku suradnju, istaknuto je na predstavljanju u Mađarskome institutu u Zagrebu.
Državni tajnik iz Ureda mađarskoga premijera Csabo Latorcai prigodnim rječima pohvalio je objavljivanje rječnika. Potvrdio je da dvije susjedne zemlje veže zajednička kršćanska prošlost te podsjetio kako je sveti Ladislav utemeljio zagrebačku biskupiju, dodavši kako bi iz zajedničke hrvatsko-mađarske povijesti preko hrvatsko-slavonskoga bana Nikole Šubića Zrinskoga i današnja EU štošta mogla naučiti.
Podsjetio je i na dobru suradnju s hrvatskom manjinom u Mađarskoj.
Pomoćnik hrvatskoga ministra znanosti i obrazovanja Tomislav Sokol pozvao je na nastavak dobre i duboke hrvatsko-mađarske suradnje, ali je naglasio da će ministarstvo i dalje podupirati projekte važne i za naše hrvatske manjinske zajednice.
Ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić istaknuo je da su ova dva rječnika kameni temeljci za još bolju hrvatsko-mađarsku suradnju. Ti su rječnici, smatra ravnatelj Croatice iz Budimpešte Csaba Horvath, trajna vrijednost obaju naroda, a za hrvatsku zajednicu u Mađarskoj poseban kulturni događaj.
Rječnik obuhvaća 38 tisuća riječi iz svih područja života, pažljivo odabranih natuknica suvremenoga mađarskoga jezika. Leksikografska obradba temelji se na suvremenim leksikografskim spoznajama.
Nisu zanemarene ni manjinske hrvatske zajednice u Mađarskoj, tako da su u rječnik uvršteni i izrazi vezani uz manjinsku samoupravu.

Zbornik o Nikoli Benčiću

prof. dr. Nikola Benčić na predstavljanju Zbornika u Beču (Foto: Snježana Herek)

U Hrvatskom centru u Beču predstavljen je Zbornik koji sadrži radove sa znanstvenog skupa održanog u Beču 2013. godine, a posvećen je prof. dr. Nikoli Benčiću, vodećem filologu gradišćanskih Hrvata i dopisnom članu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u povodu njegovog 75. rođendana i 50 godišnjice bavljenja znanstvenim radom.
“Ovim Zbornikom smo pokušali ocijeniti i vrijednovati neumorno i plodonosno djelovanje Nikole Benčića na jezičnom, književnom i povrh svega i znanstvenom području. U tu namjeru se tako uvršćava ovaj Zbornik o Nikoli Benčiću s jasnom namjerom da bude ujedno i narodna čitanka i popratni udžbenik u školama i obrazovnim ustanovama”, izjavio je urednik Zbornika, Petar Tyran.

Ovo opsežno djelo objavilo je Hrvatsko štamparsko društvo.
Nikola Benčić se je zahvalio svima koji su ga pratili na znanstvenom putu.

  • image
  • image
  • image
  • image

NO COMMENTS