Na valovima staroga kraja

0 87

DSHV pozdravio je otvaranje dvaju novih Srbije i EU

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini pozdravio je otvaranje dvaju novih poglavlja u pretpristupnim pregovorima Republike Srbije i EU, ali istodobno podsjeća da problemi hrvatske manjine na području obrazovanja ne bi smjeli biti zaboravljeni.
U priopćenju DSHV-a, koje je potpisao predsjednik Tomislav Žigmanov,

Tomislav Žigmanov ( Foto: facebook DSHV)

navodi se da je početak pregovora u poglavlju Obrazovanje i kultura ima ključnu važnost po građane hrvatske nacionalnosti u Srbiji.
“Problemi koji i dalje ostaju otvoreni, kao nedovoljno financiranje kulturnih praksi Hrvata u Srbiji, nepostojanja katedre za hrvatski jezik, nedostatak udžbenika na hrvatskom i drugih problema vezanih za obrazovanje, ne bi smjeli biti zaboravljeni nakon otvaranja ovih dvaju poglavlja već se trebaju poduzeti što konstruktivnije mjere kako bi se postojeći problemi otklonili prilikom zatvaranja najkompleksnijih poglavlja – onih o ljudskim i manjinskim pravima“, navodi se među ostalim u priopćenju.
DSHV u priopćenju navodi da “hrabri to što se ovoga puta pokazalo da matična domovina Hrvatska nije nikakav ‘zli susjed’, koji ucjenama i pritiscima nastoji rješavati probleme, niti da je hrvatska zajednica nekakav instrument u rukama Zagreba“.
“Republika Srbija ima interes s Republikom Hrvatskom njegovati dobrosusjedske odnose i od Hrvatske na svom putu dobivati svu potrebnu pomoć. Hrvatska zajednica u Srbiji je autonomni politički subjekt koji želi biti partner u kreiranju i implementaciji pozitivnih i inkluzivnih politika na korist građana hrvatske nacionalnosti“, zaključuje se u priopćenju DSHV-a u povodu otvaranja dva poglavlja Srbije u njezinim pristupnim pregovorima s EU.

Prelo sićanja

Sedmo po redu “Prelo sićanja” održano je u nedjelju, 26. veljače u organizaciji Hrvatskog kulturnog centra “Bunjevačko kolo” i Katoličkog društva “Ivan Antunović” iz Subotice koji zajedno od 2001. godine priređuju manifestaciju na kojem se okupe sudionici odjeveni u svečanu bunjevačku nošnju.

Prelo sićanja (Foto:  Facebook HKC Bunjevačko kolo)

Ovogodišnje okupljanje je započelo kod spomenika Presvetog Trojstva u Subotici odakle su otišli na misu u katedralu svete Terezije Avilske.
Program, uz dosada najveći broj sudionika, nastavio se u svečanoj dvorani HKC “Bunjevačko kolo – mjestu preljske zabave do dugo u noć uz razgovor , tamburice, pjesmu i ples.

  • image
  • image
  • image
  • image

NO COMMENTS