Na valovima staroga kraja

0 102

Guliver među lutkama - predstava za velike i male u Pečuhu

U jednom selu žive dobre lutke koje svakodnevno, marljivo i strpljivo rade u vrtu i brinu se jedni o drugima. U tom istom selu živi i Zli lutak koji nastoji pokvariti svaku lijepu i dobru ideju ostalih lutaka. Guliver ne mogavši više gledati nepravdu koja se dobrim lutkama događa, odluči uključiti se u priču kako bi im pomogao. Ova višeslojna predstava pobuđuje zanimanje i djece i odraslih, a odnedavno u njoj mogu uživati gledatelji u pečuškom Hrvatskom narodnom kazalištu.

 

Guliver ne mogavši više gledati nepravdu koja se dobrim lutkama događa, odluči uključiti se u priču kako bi im pomogao. Ova višeslojna predstava pobuđuje zanimanje i djece i odraslih, a odnedavno u njoj mogu uživati gledatelji u pečuškom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Guliver među lutkama (facebook Hrvatski glasnik)

Predstavu je prema predlošku Jozefa Pehara i Lea Spačila na scenu postavio Petar Šurkalović, dugogodišnji intendant Lutkarskog kazališta u Mostaru.
Lutkarstvom se počeo baviti 1954. kada je kao glumac – lutkar igrao u marionetskim predstavama jer taj oblik lutkarstva , ta igra s marionetskog mosta bila je najčešći oblik tadašnjeg poimanja lutkarstva. Prava lutkarska priča počinje 1965. kada se potpuno posvećuje lutkarstvu i svoje umijeće gradi sa istaknutim redateljima iz Češke, Slovenije, Poljske, Hrvatske i Srbije.

Petar Šurkalović osnivač je Lutkarskog kazališta Mostar 1992. godine gdje je i ravnatelj, a kasnije i savjetnik, ali uvijek i glumac. U Mostaru je i redatelj, a zadnjih 10 godina režira lutkarske predstave u Pečuhu u Mađarskoj.
Petar Šurkalović dobitnik je nagrade za životno djelo “Zvonko Festini” za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva.

  • image
  • image
  • image
  • image