Mons. Alessandro D’ Errico: prijatelj Hrvatske i Glasa Hrvatske

0 160
Monografija Mons. Alessandro D'Errico (Foto: GH)

„Božja je providnost odredila da moj dolazak u Zagreb bude u posebno važnom trenutku za Hrvatsku. Misli mi odlaze na 1. srpnja 2013. godine kada je Hrvatska okrunila uspjehom završetak svog dugog puta europskih integracija…“ , istaknuo je dosadašnji apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D’Errico na završetku misnoga slavlja proslave Papina dana i mise zahvalnice za njegovu službu u Hrvatskoj 26. lipnja u zagrebačkoj katedrali.

U povodu završetka svoje službe i Papina dana nuncij D’ Errico priredio je 27. lipnja u Apostolskoj nuncijaturi primanje kojem su nazočili predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, donedavni ministar Davor Ivo Stier, potpredsjednici Hrvatskoga sabora Željko Reiner i Furio Radin, član bosanskohercegovačkoga Predsjedništva iz reda hrvatskoga naroda Dragan Čović, članovi Diplomatskoga zbora, nadbiskup zagrebački Josip kardinal Bozanić, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, predsjednik Mešihata Islamske zajednice Aziz efendija Hasanović, glavni rabin Koordinacije židovskih općina Luciano Moše Prelević, te predstavnici znanstvenih i kulturnih institucija. Nakon hrvatske i himne Svete Stolice nuncij D’Errico izrekao je riječi zahvale prisutnima istaknuvši kako je i prije dolaska u Hrvatsku puno puta čuo da su odnosi između Svete Stolice i Hrvatske obilježeni stoljetnim vezama, a učvrstili su se priznanjem hrvatske neovisnosti.

Svi koji smo imali čast biti pozvani na oproštajni prijem apostolskog nuncija dobili smo na dar monografiju o službi apostolskog nuncija  „Mons. Alessandro D’ Errico: prijatelj Hrvatske“ u izdanju „Večernjeg lista“. „Odlazim s vrlo lijepim sjećanjem na ove godine.  Želim svako dobro svima vama u vašem djelovanju.

Zahvala našoj redakciji iz monografije (FOTO: GH)

Uvjeren sam da ćemo se moći ponovo susresti i u budućnosti njegovati naše prijateljstvo“, poručio je okupljenima apostolski nuncij Alessandro D’ Errico koji  će Crkvi i dalje služiti kao nuncij u Republici Malti i Libiji.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović odlikovala je nuncija D’ Errica Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom za njegov doprinos razvijanju dobrih odnosa između naše domovine i Svete Stolice.

Pripremila: Jasminka Perić

NO COMMENTS