Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo

0 182

Glazbene poslastice 29. MBZ-a

29. izdanje Muzičkog biennala Zagreb u trajanju od 22. do 29. travnja donosi bogat i raznovrstan koncertni program.

Renomirani hrvatski i inozemni solisti i ansambli specijalizirani za suvremenu glazbu praizvest će djela hrvatskih skladateljica Sare Glojnarić, Sande Majurec i Sanje Drakulić, te skladatelja Berislava Šipuša, Tibora Sirovitze, Frane Đurovića, Vjekoslava Nježića, Davorina Kempfa i Ivana Josipa Skendera. Uz dva ansambla HRT-a, tijekom osam, odnosno devet koncertnih dana nastupit će Komorni zbor te Ansambl za suvremenu glazbu Muzičke akademije u Zagrebu, Grupa za novu glazbu Glazbenog učilišta Elly Bašić, Antiphonus ansambl,  Zagrebačka filharmonija i drugi.

Izvor: mbz.hr

Mlade umjetničke snage predstavit će se kroz projekte “5 minute opera” i “5 minute piano” te “Under-cut opera” kojom i završava program, a organizatori su mislili i na najmlađu publiku, za koju su pripremili lutkarsku predstavu “Žabica kraljica” mlade skladateljice Sare Glojnarić te zanimljiv i zabavan nastup udaraljkaša iz Strasbourga.

Svjetski ugled festivala i ove godine potvrđuju najpoznatiji i najcjenjeniji ansambli suvremene glazbe u svijetu, Ensemble intercontemporain te Ansambl Modern, a iz Švicarske dolaze Pre-art soloists, u organizaciji istoimenog skladateljskog natjecanja, na kojem je pobijedio naš mladi skladatelj Matko Brekalo, pa će i njegovo, nagrađeno djelo biti na programu tog koncerta.

Zagrebačka filharmonija oduševila Bečane

Izvor: zgf.hr

Ovo proljeće Zagrebačka filharmonija pamtit će po nekoliko uspješnih koncerata u inozemstvu, te dvije diskografske nagrade Porin. Njihov nosač zvuka “Sunčana polja” s djelima Blagoja Berse, Jakova Gotovca i Natka Devčića osvojio je Porina u kategoriji Najbolje izvedbe djela klasične glazbe (za Sunčana polja) te Najboljeg albuma klasične glazbe.

27. ožujka u sklopu projekta “Godina kulture – Hrvatska i Austrija 2017.” Zagrebačka filharmonija održala je koncert u beškom Konzerthausu i prepunu dvoranu oduševila, među ostalim, Simfonijskim kolom Jakova Gotovca, a orkestar je nastupio pod ravnanjem kineskog maestra Muhaija Tanga, te uz austrijsko-rusku pijanisticu Lisu Smirnovu.

Nekoliko dana prije orkestar je održao izvrstan koncert u beogradskoj Areni uz 2Cellos, a ovog tjedna održava koncertni ciklus s glazbom Johna Williamsa za filmsku sagu Ratovi zvijezda, u sklopu Tjedna glazbe za mlade.

Korizmeni koncert 'Svitla noć' peti put okupila zagrebačke klape

7. travnja u zagrebačkoj crkvi sv. Antuna Padovanskog održan je već tradicionalni, peti korizmeni koncert “Svitla noć” koji u okviru svečanosti Pasionske baštine okuplja zagrebačke klape u interpretaciji starih korizmenih napjeva.

Ove godine nastupile su klape Petrada, Bošket, Slavić, Grdelin i Stine, a kao posebni gosti nastupila je klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog.

Osim dalmatinske, predstavljena je i tradicijska korizmena glazbena baština kontinentalne Hrvatske zahvaljujući nastupu vokalnog ansambla Angeluš. Napjeve u obradi B. Papandopula, D. Kurilovčana, M. Markovine i drugih odabrali su Joško Ćaleta i Davor Capković.

Svi izvođači koncerta "Svitla noć"
Foto: Iva Matić

Nova glazbena putovanja orguljaša Edmunda Borića

U ožujku i početkom travnja orguljaš Edmund Andler Borić svojim je glazbenim putopisima dodao još dvije priče.

Edmund Andler Borić uz impozantne Schuke orgulje na kojima je nastupio u Kaliningradu
Izvor: E.A.Borić

Početkom ožujka nastupio je na jednim od najvećih orgulja u Europi, u impresivnoj luteranskoj katedrali u gradu Kaliningradu, a početkom travnja održao je koncert u crkvi sv. Nikole u gradiću Brauweilleru pored Koelna.

Kao i na svakom glazbenom putovanju, Edmund Andler Borić, uz djela najvećih svjetskih majstora, predstavio je i djela hrvatskih skladatelja Franje Dugana i Frane Paraća.

  • image
  • image
  • image
  • image

NO COMMENTS